JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Flyforbud er trist

NFFs forbundsleder Geir Bjørkli tar til etterretning at det blir flyforbudsone over aktuelle fengsler som terrorsiktede Anders Behring Breivik kan komme til å sone de neste årene, men synes det er en trist utvikling.

nina.hanssen@lomedia.no

Flyforbudet som Luftfarstilsynet har innført, skal gjelde over Ila fengsel, Skien fengsel og Ringerike fengsel.

Ifølge Aftenposten kommer forbudet som følge av en klage fra direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel.

Geir Bjørkli, som er leder av Norsk fengsels- og friomsorgsforbund (NFF) synes utviklingen med flyforbud og bruk av helikopter rundt norske fengsler er spesiell.

Han tar til etterretning at dette var nødvendig etter en risikovurdering fra myndighetene, men synes likevel det er litt trist.

– Det er trist, men et faktum. Det viser at vi ikke lever i en boble, men at også vår verden har endret seg. Det er en tragisk erkjennelse, sier han.

Første gang et flyforbund over fengsler ble foreslått i Norge, var i 1987, da spiondømte Arne Treholt ble flyttet fra Ila fengsel til Ullersmo og man fryktet at han skulle rømme. Dette husker Geir Bjørkli godt. Men da ble det ikke noen forbud.

I år var det annerledes. Det er nå innført flyforbud over de tre fengslene, i første omgang for ett år.

Håper det ikke forsterker seg

Geir Bjørkli håper det er mulig i framtiden å ha et sikkerhetsnivå med så lite inngrep som mulig, men registrerer at utvikling går i en annen retning.

– I tillegg til flyforbud over fengsler, stenger vi nå gater i byen og flere av våre statsråder får egne sikkerhetsvakter. Dette er vi nødt til å gjøre for å ikke risikere ting, men jeg håper det ikke forsterker seg, slik at vi får et samfunn der folk lever med skremselspropaganda og der sikkerhetsbransjen blir en næring i vekst. Et slikt samfunn ønsker vi oss ikke. Men det vil kreve mot av politikerne, sier han.

Annonse
Annonse