JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Manifest Analyse: – Enorm profitt i velferdstjenester

Ved høstens valg står Norge ovenfor et ideologisk veiskille. Leder Julie Lødrup i Manifest Analyse advarer mot at profittjagende, private aktører skal ta over velferdstjenester, og viser til hva som har skjedd i Sverige.

simen@lomedia.no

– Det er enorm profitt for private selskaper å investere i velferdstjenester, sier Lødrup.

Det betyr at kostnader må kuttes for at de private selskapene skal tjene penger.

– De konkurrerer på lavere personalkostnader. Lønn og pensjon blir dårligere, og andelen fagarbeidere går ned, forteller Manifest-lederen.

Trygg kunde

Hun hevder at Norge er verdens tryggeste kunde og betaler for private selskaper, og at det derfor ikke er rart at mange private presser på for mer privatisering og konkurranseutsetting.

– Behovet forsvinner aldri, det er liten reell konkurranse og ingen reell risiko. Går det dårlig, vil det offentlige ta over regninga og forpliktelsene. Dessuten er det et profittpotensiale i videresalg, sier Lødrup.

Profitt

Vi er på ingen måte ukjent med privatisering og konkurranseutsetting i Norge, og mange husker medieoppslagene om de Adecco-drevne sykehjemmene i Oslo. Men i Sverige har man dratt det lenger, etter to perioder med borgerlig regjering, som Manifest Analyse har sett nærmere på.

– Der går hvert år 87 milliarder kroner til private foretak, hvorav 8,7 milliarder er profitt. Det ville utgjort 20 000 nye stillinger, sier Lødrup.

Noen dominerende aktører

Hun trekker fram den voldsomme privatiseringen av svenske skoler siden begynnelsen av 1990-tallet, og forteller at hvem helst starte privatskole i nabolandet, og at det ikke er noen begrensninger på profitt.

– Andelen elever på privatskoler har økt og 84 prosent av de private videregående skolene drives som AS. Markedet blir dominert av fem skolekonsern. Det har også vist seg at resultatpila har pekt nedover de siste åra, forteller Manifest-lederen.

Et av argumentene for privatisering er at valgfriheten og bredden i tilbudet skal bli større. I Sverige har det motsatte skjedd, ifølge Manifest.

– Skolene har blitt likere etter privatiseringsbølgen. Alle er redde for å tape i konkurransen og blir dermed likere hverandre, sier Lødrup.

Politisk styring

Til høsten er det stortingsvalg. Et valg som også handler om man vil ha mer privatisering og konkurranseutsetting. Lødrup mener det ikke er løsningen.

– Vår ambisjon må være en offentlig sektor som er den beste versjonen av offentlig sektor. Vi må ikke forsvare det som er dårlig, men løfte det, sier hun.

– Vi må ha en offentlig sektor som er politisk styrt, der profesjonene har makt og innflytelse og brukerne får reell medvirkning, mener Manifest-lederen.

Annonse
Annonse