JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil lovfeste ordningen

– Jeg håper Justisdepartementet foreslår å lovfeste ordningen med barneansvarlig så fort som mulig. Aller helst i løpet av høsten, sier Kari Henriksen.

Henriksen (Ap) sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. I en interpellasjon til Stortinget våren 2011, tok hun til orde for å innføre barneansvarlig i alle fengsler. Den gangen sa hun blant annet at: «Jeg er sikker på at en ordning med barneansvarlige i fengsler, lagt opp etter samme lest som i helsetjenesten, men tilpasset behovene for barn og pårørende til innsatte, vil bli en stor forbedring».

Hun mener barn av domfelte er blant de mest usynlige i samfunnet i dag, og at det ikke er noe system som fanger dem opp.

– Imponert

– Jeg er imponert over initiativet fra Halden fengsel, der de har valgt å etablere barneansvarlig selv før ordningen er vedtatt av Stortinget. De har jobbet fram et spekter av gode tiltak, og det er nå et helt team som skal ivareta barneperspektivet i fengselet, sier Hanne Hamsund, daglig leder av organisasjonen For Fangers Pårørende (FFP).

– Lovfesting er avgjørende

Sverige har lenge hatt barneansvarlige, og i enkelte fengsler i Danmark har de det som prøveordning. Ordningen er imidlertid ikke lovfestet i nabolandene.

– En lovfesting og avsetting av ressurser til arbeidet er avgjørende. Da vil det ikke bare komme på toppen av alt annet som skal gjøres, men fengslene vil ha en reell forpliktelse og må prioritere dette arbeidet, mener Hamsund.

Annonse
Annonse