JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

For barnas beste

Vigdis Bye er Halden fengsels eget «barneombud».

– Jeg er barnas stemme i fengselet, sier Vigdis Bye. Hun er fra før fengselets sosialkonsulent og har i år fått omgjort en del av stillingen til å være barneansvarlig. Bye skal se til at fengselet følger FNs barnekonvensjon. Hun følger ekstra nøye med på de minste.

– Barna skal ikke straffes for at far har begått lovbrudd, og det skal ikke ligge unødvendige hindringer i veien for deres kontakt med far når han soner fengselsstraff, sier Bye. Hun skal minne fengselsledelsen på at dette er viktig. Bye skal i tillegg være «lim» mellom de innsatte og organisasjoner og instanser ute i samfunnet, som Kirkens Bymisjon, familievernkontoret i Østfold og helsestasjonen i Halden.

I Kristiansand fengsel har de hatt barneansvarlig i vel ett år allerede. Der er det tilbakeføringskoordinatoren som har det som en av sine oppgaver, forteller fengselsleder i Kristiansand Frank Johansen.

Åpen telefonlinje

Vigdis Bye i Halden fengsel går i bresjen for å få på plass en åpen telefonlinje hver fredag. Barn og pårørende skal kunne ringe direkte til henne om de lurer på noe. Hun vil også lage en egen barneside på fengselets nettside, og en brosjyre om den barneansvarliges rolle. Rollen er helt ny, så oppgavene blir til etter hvert.

Ringetid

«Henrik» er innsatt og leder av pappagruppa i Halden fengsel, og vil gjerne at de innsatte skal ha mest mulig kontakt med barna sine. Pappagruppa møtes én gang i måneden. På blokka står stikkord som utvidet telefontid, mer forutsigbarhet i permisjonsordningen, økt mulighet til å møte barna utenfor murene, og familiedager i fengselet.

Både han og Vigdis Bye er enige om at det noen ganger kan være en kamp å få ledelsen til å forstå at barnas ve og vel skal gå foran alt.

Uavhengig av antall barn har innsatte i Halden fengsel 30 minutter telefontid i uka. «Henrik» synes den halvtimen er for lite når den skal fordeles mellom flere, og mener samlet taletid bør avhenge av antallet barn en har.

– Barn trenger ofte ekstra tid til å bli varme i trøya, og da er ikke noen få minutter nok, sier «Henrik», som selv har seks.

– Et typisk eksempel på noe jeg kan ta opp med ledelsen her. Kanskje er dette for lite telefontid for barna, legger Bye til.

Egen leilighet

Fengselet har egen besøksleilighet. Her er en lys stue med tv, kjøkkenkrok hvor de kan lage mat, stort bad og eget barnerom med leker, spill og bøker. Barna kan leke i uteområdet i skogkanten. Her kan innsatte være sammen med barn og eventuelt partner ett døgn i måneden. Det er på betingelse av at den innsatte har fullført programmet «Pappa i fengsel» samt et familieveiledningsprogram.

– Her får vi være familie, sier «Henrik».

På innsiden

Leder i Halden fengsel, Are Høidal, mener det er «helt topp» med engasjementet fra de innsatte fedrene. Han skjønner at de helst vil møte barna sine ute, men minner om at kriminalomsorgens samfunnsoppdrag i all hovedsak skal foregå på innsiden.

Høidal mener videre at innsatte fedre bør brukes mer i forebyggende arbeid.

– Fars kriminelle handlinger rammer også hans egne barn. Folk har et valg, sier Høidal.

Annonse
Annonse