JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skien fengsels svake ledd

Fengselslederen mener det er nødvendig å øke sikkerheten ved fengselet, men Justisdepartementet finner ikke penger.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Nå er det fullt mulig å ta seg uhindret inn i Skien fengsel, med våpen.

Telemark fengsel, avdeling Skien, et av landets tre fengsler med avdeling for særlig høy sikkerhet, kan i framtiden komme til å få en spesiell innsatt.

Dersom Politiet og Kriminalomsorgens sentrale forvaltning bestemmer å flytte terrorsiktede Anders Behring Breivik fra Ila fengsel og forvaringsanstalt, er det trolig enten til Ringerike fengsel eller Skien.

Nødvendig

– Et fengsel med avdeling for særlig høy sikkerhet må ha en bemannet ytre kontrollpost med metalldetektor, en såkalt sikkerhetssluse, for å sjekke besøkende og kjøretøyer, sier leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) Geir Bjørkli.

En sikkerhetssluse er et lukket rom i fengselsmuren, med en port ut til omverdenen og en port inn i fengselsområdet. Rommet er bemannet og har metalldetektor, der besøkende blir stoppet og kontrollert før de kommer inn i selve fengselsområdet. Telemark fengsel, avdeling Skien, mangler sikkerhetssluse.

– Det er et svakt ledd i sikkerheten, sier Bjørkli.

– Vi har lenge ønsket et utbedret bemannet kontrollpunkt ved inngangen til fengselet, sier Karl Hillesland, fengselsleder ved Skien fengsel.

Krever økt bemanning

De ansatte ved fengselet har siden 2005 krevd en oppgradering av inngangspartiet til fengselet.

– Sikkerhetsslusen må bygges og bemanningen økes før Skien avdeling eventuelt skal ta i mot Anders Behring Breivik, krever Roar Stensnes, leder i NFF region sør.

– Avdeling Skien sliter med stor gjeld og går på minimumsbemanning. Å ha en slik innsatt vil kreve omfattende sikkerhetstiltak og økt bemanning, påpeker Stensnes, som tar saken opp med direktøren i Kriminalomsorgen region sør.

– Ikke avgjørende

Andreas Skulberg, avdelingsdirektør i utviklingsseksjonen i Kriminalomsorgens sentrale forvaltning i Justisdepartementet, sier en bemannet sikkerhetssluse ikke er avgjørende for sikkerheten.

– Der det ikke er sikkerhetssluse kompenserer vi med andre tiltak. Sikkerheten i fengselet er en sum av mange tiltak, som personaltetthet, særskilte rutiner, annet teknisk utstyr, fangesammensetning, maksimal begrensning av trafikk inn og ut av avdelingen, og beredskapsplaner sammen med politi, brannvesen og helsevesen, sier Skulberg.

– Det er ikke fastlagte krav eller standarder til bygningsmessig utforming av avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, men det er naturligvis ved disse avdelingene det settes inn flest sikkerhetsmessige ressurser, sier Skulberg.

Flere millioner

De siste årene er det brukt rundt 8 millioner kroner på ulike sikkerhetstiltak ved Skien fengsel, blant annet til utbedring av kameraovervåkingen.

Men Justisdepartementet har ikke satt av penger til en bemannet sikkerhetssluse. Kriminalomsorgens sentrale forvaltning viser til at dette er en budsjettsak, og at det alltid må gjøres prioriteringer mellom «mange gode tiltak». Det vil koste rundt 7 millioner kroner å bygge sikkerhetssluse. I tillegg kommer kostnader til bemanning.

«Alvorlig»

Akkurat hva svakhetene i inngangspartiet til Skien fengsel betyr i praksis, ble vist da en TV2-reporter i fjor vinter vandret «væpnet» inn fengselsområdet, med kopier av våpen.

– Dette er en hendelse vi ser svært alvorlig på, sa statssekretær i Justisdepartementet Terje Moland Pedersen etter TV2-innslaget. Han lovet en gjennomgang av hendelsesforløpet for å se på «hva som kan gjøres for å bedre sikkerheten».

– Vi hadde en gjennomgang av våre rutiner, som er gode og uendret, sier fengselsleder Karl Hillesland.

Ble nedstemt

To dager etter TV2-stuntet framsatte fire stortingsrepresentanter fra Fremskrittspartiet forslag til Stortinget om å bevilge midler til umiddelbar bygging av ny og forbedret kontrollpost i inngangspartiet til Telemark fengsel, avdeling Skien. Forslaget ble behandlet i Stortinget 27.mai i fjor. Det ble nedstemt.

Utredning

Kriminalomsorgen (KSF) region sør, som har ansvaret for straffegjennomføringen i blant annet Telemark, har i 2011 budsjettert for en såkalt mulighetsstudie av sikkerhetssluse, forteller fengslesleder Karl Hillesland.

Han påpeker at det ble bestemt før terrorangrepene 22.juli.

5.oktober skal Hillesland ha møte om dette med Statsbygg, som eier bygningsmassen til fengselet. Det er usikkert når det blir tatt en avgjørelse i saken.

I 2008 lovet KSF region sør at en sikkerhetssluse i Skien fengsel skulle være prioritet nummer én. Ingenting ble gjort.

LES OGSÅ: (13.04.2010:) TV2 og FrP hjelper Skien fengsel

Annonse
Annonse