JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bernander ut mot Bakke

NHO-sjef John G. Bernander mener Fellesforbundets leder Arve Bakke sprer myter om vikarbyråene og midlertidige ansettelser.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Fellesforbundets leder Arve Bakke tegner et bilde av en ukontrollert bruk av vikarbyråer og en voldsom vekst i midlertidige ansettelser. Fakta viser noe helt annet, sier NHO-sjef John G. Bernander til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bakke krever drahjelp fra regjeringen i kampen mot det han kaller økende bruk av vikarbyråer og midlertidige ansettelser.

– Innslaget av vikar- og bemanningsbyråer er økende på bekostning av fast ansettelse i bedriftene. Vårt utgangspunkt er at alle skal være fast ansatte, og at vikarer kun skal brukes ved behov, lyder kravet fra Bakke og Fellesforbundet.

– Politiske årsaker

Bernander peker imidlertid på at det er færre midlertidig ansatte i forhold til antall sysselsatte, sammenlignet med midten av 1990-tallet. Det må nevnes at også sysselsettingen har økt kraftig siden den gang.

– Når Bakke vil stramme til på vikarbruken, så er det politiske årsaker bak kravet. I privat sektor er det seks prosent midlertidig ansatte, mens det i offentlig sektor er elleve prosent. Samtidig er det kun om lag en prosent av de sysselsatte som arbeider gjennom bemanningsbransjen. I den vestlige verden er vi ifølge OECD blant landene som har lavest bruk av midlertidige ansettelser, sier Bernander.

Han mener derfor at Bakke sprer myter, og Bernander kaller det et større samfunnsproblem at det er for lite fleksibilitet i arbeidslivet.

– Dette er en stigende bekymring for oss i NHO. De fleste av de nyere reformene i arbeidslivet har gitt mer fleksibilitet for arbeidstakeren, men ikke for arbeidsgiveren. Vi tilpasser oss kravene i avtalen om inkluderende arbeidsliv, permisjonstiden øker for både mor og far, pensjonstidspunktet blir mer fleksibelt fra fylte 62 år, og vi har en rekke forpliktelser i arbeidsmiljøloven, slår Bernander fast.

Vil justere loven

– I snitt gjennom året er om lag 17 prosent av arbeidsstokken borte fra arbeidsplassen, legger han til.

– Har det blitt for lett å være arbeidstaker i Norge?

– Det er i alle fall blitt vanskeligere å være arbeidsgiver. NHO har som mål å justere arbeidsmiljøloven slik at også arbeidsgiver får en større fleksibilitet.

– Hva vil skje hvis arbeidsgiverne ikke får oppfylt sine ønsker i så måte?

– Vårt arbeidsmarked er altfor rigid og stramt regulert. Heller ikke offentlige arbeidsgivere klarer å følge reglene. Trondheim kommune er for eksempel avslørt for 26.000 brudd på arbeidsmiljøloven. Jeg forstår fagbevegelsen, og er enig i at fast ansettelse bør være normen. Men uten mer fleksibilitet vil vi over tid svekke bedriftenes handlingsrom og dermed muligheter til å ansette flere fast, mener Bernander. (ANB)

Annonse
Annonse