JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjemper for Royal Mail

– De som vil kjøpe aksjer i Royal Mail, skal vite at de tar en risiko. Selskapet nasjonaliseres igjen med Labour ved roret.

may.berg@lomedia.no

Sammen med 200 fagforeningskolleger på UNI-kongressen demonstrerer postbud Amarjite Singh fra Communication Workers Union (CWU) imot privatisering av det nasjonale postselskapet i Portugal. På hjemmebane kjemper han for sin egen arbeidsplass gjennom 27 år, Royal Mail.

Den konservative regjeringen i Storbritannia har forberedt en lovendring for å privatisere Royal Mail, hvorav 10 prosent av aksjene skal tilbys de ansatte og resten legges ut i aksjemarkedet.

Avtale med Labour

CWU har inngått en avtale med Labour, hvor Labour har lovet at om de kommer til makten, skal de nasjonalisere Roy Mail igjen. Det skjedde med Network Rail for noen år siden, da jernbanens infrastruktur, som ble privatisert på 80-tallet, igjen ble statseid.

CWU håper at trusselen om ny nasjonalisering av Royal Mail vil skremme investorene fra å investere i Royal Mail-aksjer.

– De bør tenke seg om to ganger. De risikerer at aksjene blir kjøpt tilbake til en lavere pris enn aksjonærene betalte opprinnelig, sier Singh.

– Hva frykter dere privatisering vil medføre?

– Vi frykter at lønns- og arbeidsforhold kommer til å forverres; at nye eiere vil gå til angrep på pensjonsfondet vårt, og våre rettigheter og gode avtaler, som betalt spisepause. Royal Mail ville tatt samme kurs som Nederland for flere år siden hvis ikke vi hadde snakket dem bort fra det. Og vi har sett hvor den veien bærer, sier Singh.

Han sikter til at privatiseringen av det nasjonale postselskapet i Nederland har rasert lønns- og arbeidsforholdene for nederlandske postansatte, samtidig som servicen for innbyggerne har blitt stadig dårligere.

Singh kommer fra Cardiff i Wales, et område med sterke gruvetradisjoner og gammel stålindustri, hvor arbeidsfolk har erfart hva som kan skje når arbeidsgiverne går løs på rettighetene. I disse dager stemmer 125 000 postansatte i CWU over om de skal streike mot privatiseringen, en streik som kan bli iverksatt mot slutten av oktober.

– Jeg tror at kollegene vil stemme for streik, sier Singh.

Kamp mot privatisering i hele Europa

Trusselen om privatisering henger over flere postselskap i Europa. Finanskrisen har påskyndet utviklingen.

På et av torgene i Evora vaier faner og plakater på flere europeiske språk. Byen ligger et par timers kjøretid inn i landet fra hovedstaden Lisboa. Av de frammøtte demonstrantene er flertallet deltakere på UNI Europa Post og Logistikk sin konferanse, som arrangeres i denne historiske byen.

– V i er imot privatisering av Portugal Post, det er mottoet for i dag, roper Jose Oliveira ut over torget, hvor to hundre fagforeningskamerater fra 21 europeiske postforbund står sammen med sine portugisiske fagforeningskamerater, alle sammen med røde tørklær rundt halsen.

Postselskaper til salgs

UNI-konferansen gir et bredt innblikk i situasjonen for postselskapene i Europa. I vertslandet Portugal er situasjonen kritisk. Postselskapet er nærmest konkurs, og en pengelens regjering vil legge selskapet ut for salg.

Så langt er flertallet av de nasjonale postselskapene i Europa fortsatt statseid. Det kan fort endre seg. Behovet for å kutte kostnader på statsbudsjettet, gjør at flere regjeringer nå ser på mulighetene for å selge sine postselskaper.

Portugal, Hellas og Romania har erklært at de vil privatisere posten. Italia vurderer det samme for å redusere underskuddet i statsfinansene. Når dette leses, har Storbritannia etter alt å dømme lagt de første aksjene i Royal Mail ut for salg. Nederland har for lengst privatisert sitt postselskap, i Tyskland har staten kontroll over en fjerdedel av aksjene, mens 50 prosent av aksjene i det belgiske og det østerrikske postselskapet er på private hender.

ROYAL MAIL:

Royal Mail Group leverer post til 29 millioner adresser i Storbritannia og Nord-Irland.

Royal Mail ble grunnlagt av Henrik VIII i 1516 og har vært et statseid selskap siden 1669.

Selskapet har 150 000 ansatte.

UNI

UNI Europa Post og Logistikk er en sammenslutning av Postkoms søsterorganisasjoner i hele Europa, og har en million medlemmer.

UNI er en verdensomspennende arbeidstakerorganisasjon som representerer 20 millioner medlemmer fordelt på 900 fagforeninger verden over.

Annonse
Annonse

Royal Mail Group leverer post til 29 millioner adresser i Storbritannia og Nord-Irland.

Royal Mail ble grunnlagt av Henrik VIII i 1516 og har vært et statseid selskap siden 1669.

Selskapet har 150 000 ansatte.

UNI

UNI Europa Post og Logistikk er en sammenslutning av Postkoms søsterorganisasjoner i hele Europa, og har en million medlemmer.

UNI er en verdensomspennende arbeidstakerorganisasjon som representerer 20 millioner medlemmer fordelt på 900 fagforeninger verden over.