JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Valgdeltakelsen et klassespørsmål

At folk uten høyere utdanning ikke stemmer, er en av årsakene til at de rødgrønne tapte valget i Oslo, mener partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet.

simen@lomedia.no

Etter 22. juli ble det spådd fra mange hold at valgdeltakelsen ved årets kommunevalg skulle bli rekordstor.

– En valgdeltakelse på 60,3 prosent er skuffende lavt. Der har vi en utfordring, mener Raymond Johansen.

Klassespørsmål

Høyresiden med ordfører Fabian Stang i spissen beholdt makten i Oslo etter årets valg.

Raymond Johansen mener det er flere grunner til at Ap ikke nådde frem til velgerne.

Lav valgdeltakelse på østkanten, blant innbyggere uten høyere utdanning, bekymrer partisekretæren.

– Det er i ferd med å bli et klassespørsmål. Folk med høyere utdanning stemmer, mens folk uten utdanning blir hjemme, sier Johansen, som erkjenner at Ap ikke klarte å mobilisere velgere på Østkanten i like stor grad som de hadde håpet.

Paradoks

– Likevel hadde jeg håpet at 100 000 nye stemmer skulle være nok. Dette viser at det er en knallhard kamp om velgerne, mener han.

Johansen tror Ap har fått svi for å sitte i regjering, samtidig som partiet har vært i opposisjon i de største byene.

– Regjeringen får skylden for alt som ikke er bra, mens byrådet tar æren for alt som er bra. Å sitte i regjering, samtidig som man er i opposisjon i de store byene, er et paradoks og en stor utfordring, mener Johansen.

Ap-samarbeid med Frp

Arbeiderpartiet tapte valget i storbyer som Oslo, Bergen og Stavanger. Men Ap’s partisekretær vil på ingen måte svartmale situasjonen.

Han trekker fram valgseirene i Trondheim og Fredrikstad, og det at Ap gjorde sitt beste kommunevalg på 25 år.

– Dessuten har vi hatt en klar framgang flere steder på Vestlandet, og vi står sterkere i opposisjon i de største byene.

På LO Stats landskonferanse for fylkeskartellene denne uka, takket Johansen fagbevegelsen for innsatsen i årets valgkamp.

Flere som tok ordet i salen var imidlertid frustrerte over at Ap i enkelte kommuner har valgt å samarbeide med Frp.

Inviterer til diskusjon om strategi

De mener det er problematisk at man i valgkampen synliggjør forskjellene mellom høyre- og venstresiden, for så å se at Ap samarbeider med ytterste Høyre.

Sandnes ble trukket fram som et eksempel.

Der fikk Høyre størst oppslutning, men Ap kapret ordførerkjedet ved å inngå valgteknisk samarbeid med Frp, Pensjonistpartiet, Senterpartiet og SV.

– Vi kunne styrt fra Youngstorget hvilke partier Ap skal samarbeide med i de enkelte kommuner, men det valgte vi ikke å gjøre, sa Johansen, som la til at han er skeptisk til samarbeidet i Sandnes.

– Men ordførerkjedet er ikke irrelevant. Vi må huske på at ordføreren gjerne er Norges mest populære politiker.

Nå rettes blikket mot stortingsvalget i 2013:

– Vi vinner ikke valg på det vi har gjort. Nå vil vi invitere fagbevegelsen til diskusjonene om strategi fram mot neste valg, sa Johansen.

Annonse

Flere saker

Annonse