JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsleren fikk sparken

Organisasjonsarbeider Jarle Kirketeig er sagt opp fra stillingen i Fellesforbundet avdeling 19, etter at han har fortalt om langvarig trakassering på jobben.

eline@lomedia.no

Det var fredag den sykmeldte organisasjonsarbeideren fikk brev fra fylkesstyret i Fellesforbundet Sogn og Fjordane om at han er oppsagt fra stillingen. Jarle Kirketeig sto i august fram i pressen og fortalte at han ble trakassert av fylkesleder Magne Ulvatn, og at han nå var sykmeldt som følge av mobbingen.

– Innerst inne har jeg vel hatt et håp om en løsning, så jeg ble mer overrasket enn jeg hadde trodd, sier Jarle Kirketeig om oppsigelsen. I dag skal han i møte med advokaten sin for å drøfte veien videre.

Ifølge Kirketeig begrunner styret i avdelingen oppsigelsen med at han «har dårlig samarbeidsevne og at avdelingen har forsøkt gjentatt ganger å rette opp dette uten resultat».

Jarle Kirketeig fortviler over denne saksframstillingen.

– Gang på gang har jeg etterlyst at de skulle gå konkret inn i saken og forsøke å løse den. Men det har ikke skjedd, sier han til Magasinet. I stedet beskriver Jarle Kirketeig hvordan han gradvis er blitt brutt ned, både fysisk og psykisk. Det har blant annet gått på at han er blitt fratatt oppgaver, blitt framstilt som et problem for avdelingen, nektet skikkelig sikkerhetsutstyr som er nødvendig for å gjøre jobben ute blant medlemmene.

Flere andre

Flere andre har i kjølvannet stått fram og fortalt om liknende opplevelser som det Kirketeig har fortalt han har vært utsatt for fra avdelingsleder Magne Ulvatn. Men Magne Ulvatn har ikke villet kommentere saken overfor Magasinet eller andre medier, og begrunner det med at han ikke har mulighet til å kommentere personalsaker offentlig. Magne Ulvatn sitter i Fellesforbundets forbundsstyre.

Personalsak

Det er nestleder Bjørn Kormeseth som uttaler seg om saken på vegne av avdeling 19. Han sier til Magasinet at han ikke kan gå i detaljer i en personalsak, men at prosessen rundt en oppsigelse er nedfelt i arbeidslivets lover og regler.

– Har dere gjort alt dere kunne for å unngå oppsigelse?

– Dette er ingen ny sak, og jeg mener vi har gjort det som kan forventes av en arbeidsgiver. Saken er belastende for alle involverte.

– Men oppsigelse er et veldig dramatisk skritt?

– Ja, men enkelte ganger er det dessverre ikke til å unngå.

Sterke reaksjoner

Kirketeigsaken har fått stor oppmerksomhet i lokalpressen i Sogn og Fjordane. Firda skriver i dag at de har vært i kontakt med en rekke medlemmer av Fellesforbundet, og at flere uttrykker vantro og sjokk over oppsigelsen, Men få vil stå fram med navnet sitt.

– Vi kan ikke ha et forbund som behandler medlemmer og ansatte som på syttitallet, en tid da ikke alle arbeidstakere ble regnet som like bra, sier et medlem som vil være anonymt.

En av Jarle Kirketeigs støttespillere er Jan Olav Gjerde, tidligere hovedtillitsvalgt ved verftet i Leirvik og tidligere ansatt på avdeling 19 sitt kontor i Førde. Han valgte å slutte etter det han selv mener var svært dårlig behandling,

– Denne saken er bare trist. Den viser at forbundet har lav kompetanse til å håndtere mobbesaker, særlig når de er involvert selv, sier Gjerde.

Andre medlemmer har tidligere truet med å melde seg ut av Fellesforbundet på grunn av Kirketeig-saken.

– Jeg synes Jarle Kirketeig er blitt dårlig behandlet. Jeg synes han jobbet bra for oss, og kommer til å melde meg ut av Fellesforbundet dersom det ikke blir ryddet opp, uttalte klubbleder ved Sogn Bilservice Johannes Stenhjem til NRK for to uker siden.

Bistått med advokat

Fellesforbundet sentralt i Oslo er svært sparsommelige med sine kommentarer i saken. Informasjonsansvarlig Vidar Grønli sier at det er opp til avdelingen å håndtere dette.

– Men har ikke forbundet et moralsk ansvar her?

– Vi har vært kjent med denne saken i lang tid. Jeg vil også påpeke at vi har bistått medlemmet (Jarle Kirketeig) med advokat, sier Grønli.

Annonse

Flere saker

Annonse