JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bakke svarer kritikerne

Fellesforbundets leder Arve Bakke har høstet storm for sin tariffreform, men han slår fast at endringene kommer uansett.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Det hadde vært en fordel om kritikerne hadde satt seg inn i hva vi foreslår. Jeg registrerer uansett at de fleste forbundene i LO er enige om at vi skal styrke fellesskapet på den enkelte bedrift, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det overrasker meg at ikke også andre har samme standpunkt. Alternativet med å møte framtiden enda mer oppsplittet, er mer dramatisk, legger han til.

– Les også: Frykter splittelse i LO

Den siste uka har reaksjonene strømmet på etter at Bakke i et intervju med ANB lanserte sin nye reform om vertikale tariffavtaler. Det betyr oversatt til dagligtale at alle på bedriften, unntatt ledelsen, skal omfattes av én og samme tariffavtale. I dag er det ikke slik i industrien, avtalene er såkalt horisontale, og gjerne mange i antallet. Bakke avviser at reformen foreslås for å få alle inn i Fellesforbundet eller forbundets avtale på den enkelte arbeidsplass.

– Helhetlig tenkning

– I LO-fellesskapet mener vi at verdiskapningen som skal tas ut både sentralt og lokalt ikke bare er et spørsmål om lønn til den enkelte. Det handler om å kunne prioritere likelønn, løft for lavtlønte og etter- og videreutdanning. Ønsket om en helhetlig tenkning rundt tariffpolitikk er en av årsakene til at vi er med i LO-fellesskapet, sier Bakke. Han spør seg hvordan man skal kunne prioritere for eksempel likelønn uten å ha sterke nok avtaler og makt til å kunne prioritere.

– Og hvilken hjelp er det i at vi som forhandler først i frontfaget er tilbakeholdne av hensyn til økonomien i bedriften, når andre grupper kommer etter og rapper det som vi ikke har krevd, spør lederen i Fellesforbundet.

– Les også: Flåthen roer gemyttene

Bakke slår fast at arbeidslivet endrer seg. Fagarbeideren læres opp i avansert teknologi, og kan også få ledende oppgaver.

– Men han skal ikke gå ut av overenskomsten og faget sitt av den grunn. Vi vil ikke at fagarbeideren skal tilpasse seg overenskomsten. Da stagnerer arbeidslivet. Det er overenskomsten som skal tilpasse seg, og helst ligge i forkant, mener Bakke.

Utfordringer

– Men det betyr ikke at det ikke finnes utfordringer når vi skal gjennomføre dette i praksis. Den største utfordringen ligger i at alle forbundene i LO skal finne sin plass innenfor en tariffavtale som er såkalt vertikal, sier Bakke.

Forslaget blir et av de aller viktigste temaene under Fellesforbundets eget landsmøte i neste uke, før det ventelig blir et hovedtema på LO-kongressen i 2013.

– Hva med LOs egne, Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT), som sier de vil miste eksistensgrunnlaget med din tariffreform?

– Medlemmene lever ikke av verken Fellesforbundet eller FLT, men av verdiene som skapes på arbeidsplassen. LO og forbundene i LO må bli enige om hvordan medlemskapet skal organiseres.

– Les også: Lang kravliste til Jens

Det er imidlertid fra forbund utenfor LO at de mest høylytte protestene har kommet fra.

Kapitalens makt

– Det er ikke overraskende at forbund utenfor LO reagerer på vårt forslag. Det er sikkert flere grunner til at de står utenfor LO, men jeg tror flere organisasjoner, enten de heter YS, Nito eller Tekna, en gang i framtiden vil se fordelen av et styrket fellesskap. De vil uansett møte sterkere konkurranse fra LO når det gjelder organisering, og de vil møte større krav til samordning av det som skal tas ut av verdiskapningen i den enkelte bedrift, lover Bakke.

– At en stadig større del av Fellesforbundets tradisjonelle medlemmer trer over i funksjonærenes rekker er et større problem for Fellesforbundet enn for resten av det norske arbeidslivet, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til NTB.

– Det utspillet er nesten ikke verdt å kommentere. Spørsmålet er hvordan merkantile og tekniske funksjonærer, operatører, faglærte og ufaglærte, kan stå sterkest mulig sammen mot bedriftseiere og kapitalens makt, kontrer Bakke.

– Hvis Kvalheim og YS har bedre forslag, vær så god. Men det kan virke som de mener svaret er mer splittelse og mindre samordning, avrunder Bakke. (ANB)

Annonse
Annonse