JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Civita vil begrense streikeretten

Tankesmien Civita foreslår å begrense streikeretten for offentlig ansatte. Oppsiktsvekkende, mener lederen for tjenestemannslaget, John Leirvaag.
NTL-leder John Leirvaag mener Civita forsøker å undergrave 
legitimiteten til en eventuell streik i offentlig sektor. Bildet er fra Youngstorget under streiken i 2012

NTL-leder John Leirvaag mener Civita forsøker å undergrave legitimiteten til en eventuell streik i offentlig sektor. Bildet er fra Youngstorget under streiken i 2012

Kristian Brustad

anders@lomedia.no

Torsdag publiserte den liberale tankesmien Civita et notat som argumenterer for å begrense streikeretten til offentlig ansatte.

Civitas Morten Kinander og Bård Larsen mener streik i offentlig sektor "arter seg som en ekstra betalt ferieperiode".

LES: 10.735 klare til streik i staten

De skriver at på grunn av at den uskyldige tredjepart rammes, må tjenestetvistloven få et tillegg, som krever at streik bare kan brukes så lenge effekten for "tredjepart står i rimelig samsvar med de krav som arbeidstakerne søker å få innfridd".

– Voldsomt inngrep

NTL-leder John Leirvaag sier forslaget er et dårlig skjult forsøk på å gjøre en dramatisk innskrenkning i streikeretten.

– En slik argumentasjon er lik den land vi ikke liker å sammenligne oss med bruker for å slippe å forholde seg til motparten når de skal gjennomføre tiltak. Det er et voldsomt inngrep de snakker om her, sier Leirvaag.

Civita bruker Lufthavner som eksempel, og mener også vekterne i sikkerhetskontrollen bør få de samme begrensningene i streikeretten.

Leirvaag mener det er oppsiktsvekkende at Civita foreslår å innskrenke streikeretten til offentlig ansatte, og at dette i tillegg skal gjelde privat ansatte som jobber på en arbeidsplass med offentlig ansatte.

På slutten av notatet skriver Civita at forslaget strider mot ILO-konvensjoner og Den europeiske sosialpakten, men Civita mener "fornuftige ordninger" bør være mulig å gjennomføre likevel.

– Meldinga fra Civita er "drit i folkeretten". Dette er selvfølgelig et forsøk på å undergrave legitimiteten til en eventuell streik i offentlig sektor, konstaterer Leirvaag.

Prøver å unngå streik

LO Stats informasjonssjef Stein Erik Syrstad sier de prioriterer meklinga framfor Civita:

– LO Stat, de andre hovedsammenslutningene, staten og Riksmekleren har hendene fulle med å unngå den streiken Civita er så redd for. Vi prioriterer derfor ikke å gå inn i polemikk med dem, sier han.

Han kommenterer også bruddene på internasjonal rett, som forslaget vil innebære:

– Civita sier de vil begrense bruken av streik i offentlig sektor. De erkjenner at det kan innvendes mot deres forslag at dette ikke vil være mulig ut fra Norges folkerettslige forpliktelser gjennom ILO-konvensjonene og Den europeiske sosialpakten. Men selv om Norge kan risikere å få kritikk av de komiteene som tolker disse konvensjonene, mener Civita at slike konvensjoner, som de sier er uten «særlig rettslig kompetanse» ikke bør stå i veien for nasjonale, fornuftige ordninger. Civita mener åpenbart at de i denne saken gir uttrykk for den nasjonale fornuften, mens vi stiller spørsmål om hvor konfliktdempende det er å gå ut med et slikt forslag sånn rett før meklingsfristen i stat og kommune, sier han.

Syrstad er heller ikke overrasket over at et slikt utspill kommer nå rett før meklinga i staten skal inn i innspurten:

– At Civita og deres heiagjeng kommer med lignende utspill i mai hvert år, er for øvrig like sikkert som at krokusen blomstrer, konstaterer han.

Les også: – Regjeringen uthuler streikeretten

Annonse
Annonse