JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skift- og turnus hindrer et langt yrkesliv

Hvis vi skal kombinere skiftarbeid og forventninger om et langt yrkesliv, må skiftarbeiderne bytte jobb når de kommer i førtiårene, tror arbeidsmiljøekspert Bjørn Willadssen.

simen@lomedia.no

– I løpet av de siste 10 årene er det blitt 100 000 flere som ikke har normalarbeidsdag, fortalte arbeidsmiljøekspert Bjørn Willadssen da han besøkte LO Stats landskonferanse for fylkeskartellene.

Tallene viser at én tredjedel av oss jobber utenfor normalarbeidstiden. Én fjerdedel jobber skift eller turnus.

– Det betyr at vi i Norge er veldig fleksible allerede i dag, mener arbeidsmiljøeksperten, som har bakgrunn fra både LO, Arbeidstilsynet og Tiden forlag.

I dag driver han firmaet Linkx, som utvikler, gjennomfører og leder prosjekter innenfor arbeidsmiljø, ledelse og organisasjon.

Nattarbeid gir søvnproblemer

Samfunnet er i endring, det er også arbeidslivet. Omfanget av skift- og turnusarbeid øker, og debatten om arbeidstid raser for fullt.

– Det må være noen endringer på gang, både i samfunnet og i våre normer. Teknologisk utvikling har åpnet for at vi kan jobbe når som helst. Vi har også fått nye organisasjonsformer. Driftstiden er det markedet som bestemmer. Når vi forventer at butikken skal være åpen lenge, må det føre til at noen må jobbe sene kveldsskift, sier Willadssen.

Men det får også negative konsekvenser. Turnus- og skiftarbeidere som jobber mye på kvelds- og nattetid, sliter mer med helsa enn andre arbeidstakere.

– De sliter ofte med søvnproblemer. Mange nattskift etter hverandre gir betydelig søvnunderskudd. Det er dessuten godt dokumentert at skift- og turnusarbeidere er noe mer utsatt for “lettere” psykiske lidelser, hjerte- og karsykdommer og kreft, forteller han.

Delt arbeidsliv

Økningen i avvik fra normalarbeidstid kan øke forskjellene i et allerede delt arbeidsliv, tror Willadssen.

For mens turnus- og skiftordninger ofte innføres på arbeidsplasser der arbeidsoppgavene er strengt regulert fra før, og de ansatte har liten frihet til å styre arbeidshverdagen selv, rammer det ikke dagtidsarbeiderne som i langt større grad har selvbestemmelse og hvor det legges vekt på individuell prestasjon.

– Jeg tror det vil føre til et enda mer delt arbeidsliv mellom de som er arbeidsmiljømessig privilegerte og de som ikke er det, sier Willadssen.

Utfordringer for de over 40

Han mener man må se tilbake i tid for å se forandringene.

Skift- og turnusordninger begynner i dag å bli sett på som alminnelig. Før tilhørte det noen utvalgte yrkesgrupper.

De negative helsemessige konsekvensene ved lange jobbøkter er tydelige, men Willadssen legger ikke skjul på at det finnes argumenter for såkalte nordsjø-skift. Det kan gjøre hverdagen lettere å organisere, og arbeidstakerne kan sikre seg lange friperioder.

Willadssen stiller spørsmålet om det er den riktige veien å gå, og hva konsekvensene vil bli.

– Det vil gi utfordringer for de over 40, som tåler skiftarbeid dårligere enn unge mennesker. Vi har et mål om at folk skal stå lenger i jobb, men turnus og skift gjør det vanskeligere, hevder arbeidsmiljøeksperten.

– Kanskje folk skal fases ut og finne andre jobber etter hvert? Vil vi kombinere et langt yrkesliv med skiftarbeid, må kanskje det bli løsningen, mener Willadssen.

Annonse
Annonse