JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Høyre lever i en boble

Høyre lover å satse på en fortsatt god offentlig fellesskole, men vil også åpne for private aktører. – Høyre lever i en boble, sier Anne Finborud, leder i Skolenes landsforbund.

knut.viggen@lomedia.no

Fellesskolens utfordringer med en ny regjering var tema for debatten på LOs utdanningskonferanse på Sørmarka torsdag. Mens Høyres Kristin Vinje forsøker å avdramatisere ved å snakke mest om fellesskolen, og for et løft for lærerne, er andre bekymret og opptatt av å advare.

– Vi i Høyre er mest opptatt av en god offentlig fellesskole, men vi har også sagt at vi ønsker å åpne for private aktører i tillegg. For eksempel en realfagsskole for dem som briljerer i disse fagene, på samme måte som vi i dag har toppidrettsgymnas for de beste innen idrett, sier Kristin Vinje, finansbyråd i Oslo, nestleder i Oslo Høyre og påtroppende stortingsrepresentant.

Vinje avkrefter at Høyre ser til det svenske systemet og de svenske friskolene.

– Vi ønsker ikke at friskolene skal kunne ta utbytte. Vi har ikke snudd i denne saken, og vi har ingen skylapper i forhold til friskoler, sier Vinje, som er tilhenger av fritt skolevalg.

Jobb å gjøre

Arbeiderpartiets Truls Wickholm innrømmer at de rødgrønne ikke har lykkes helt med å ta hensyn til de aller flinkeste i den norske fellesskolen.

– Men vi har gitt dem muligheter til å følge undervisningen på høyere klassetrinn, eventuelt skoletrinn. Dette er en jobb der kommunene også har et ansvar, sier Truls Wickholm, som benytter anledningen til å skryte litt av Kristin Vinje og Oslo kommune.

– Der er det gjort en god jobb, mener Wickholm.

Yrkesstolthet

Anne Finborud i Skolenes landsforbund frykter privatisering aller mest og mener det ikke går an å satse på fellesskolen og ha private skoler samtidig.

– Det er klart at det må gjøres noen prioriteringer. Vi vil styrke lærernes yrkesstolthet, bruke mer tid på elevene og ha en skole som gir oss kloke mennesker som greier å anvende kunnskapen på en riktig måte, sier Finborud, som har følgende anbefalinger til Vinje og Høyre.

– Jeg sier skrot fritt skolevalg, skrot stykkprisfinansiering, sier Finborud.

Ideologi bak

Wickholm, som nå forlater Stortinget etter åtte år, de siste fire i Utdanningskomiteen, mener en av grunnene til at den rødgrønne regjeringen har lykkes de siste årene er at det er blitt skapt ro rundt fellesskolen.

– Jeg er bekymra. Jeg tror ikke, som Vinje, på at det bare vil bli en «realskole» her og en «realskole» der. Og vi vet at de private aktørene ikke bare er opptatt av utbytte. Det ligger også ideologi bak. Jeg tror skolen kastes inn en uforutsigbar fremtid, sier Wickholm, som mener de borgerlige partienes enighet om å vektlegge kristendom sterkere i KRLE-faget er et eksempel på at ideologi blir gitt sterkere betydning enn skoleforskere og lærere.

Ikke bekymret

Kristin Vinje avviser Wickholms bekymring.

– Vi vil selvfølgelig inn i dialog med lærerne. Vi vil løfte læreren frem og heve statusen for læreryrket. Vi ønsker også en femårig lærerutdanning slik som i Finland, der lærernes status er høyere, sier Vinje. Hun gleder seg, i motsetning til blant andre Truls Wickholm, til å få Høyre i regjering.

– Vi har et genuint engasjement i skolen. I Oslo har de borgerlige jobbet i 16 år og bygd opp skolen gjennom tidlig og målrettet innsats. Vi har fått de beste resultatene i landet. Jeg tror man kan se frem til en ambisiøs skolepolitikk med Høyre i regjering, sier Kristin Vinje.

Styrer ikke

Hun får motbør av Truls Wickholm.

– Det Høyre sier her står ikke til troendes. Høyre kan ikke styre dette alene. De må for det første samarbeide med andre partier som har andre ønskemål. Og til syvende og sist er det markedskreftene som vil styre dette, mener Truls Wickholm.

Annonse

Flere saker

Annonse