JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høytidelig innsettelse av kirkelig toppleder

Det er lagt opp til en høytidelig seremoni når Den norske kirke for første gang får en fast preses.

Kong Harald, stortingspresident Dag Terje Andersen og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) er til stede ved gudstjenesten i Nidarosdomen kommende søndag der biskop Helga Haugland Byfuglien innsettes som fast preses eller ledende biskop som hun også blir kalt.

– Det siste året har jeg vært preses etter gammel ordning, og har samtidig vært biskop i Borg. Nå blir det mye mer tid til å være preses. I tillegg til å lede bispemøtet og representere i ulike sammenhenger, skal jeg ha ansvar som vanlig biskop i domprostiet i Trondheim, forteller Haugland Byfuglien.

Tilbake til Trondheim

Forut for innsettelsen har det gått flere diskusjoner om stillingen, ikke minst om lokaliseringen til Trondheim. Da Haugland Byfuglien sa at hun ikke kom til å flytte til byen, vakte det negative reaksjoner hos lokale politikere. Nå har hun fått leilighet i gangavstand fra Nidarosdomen, og svarer slik på kritikken:

– Jeg skal gjøre jobben min både i Trondheim og i Oslo, og mange andre steder. Dette var intensjonen da embetet ble opprettet. Det gjør at jeg skal bo både i Trondheim og i østlandsområdet og være en del på reise. Min oppmerksomhet er nå konsentrert om å ivareta mitt ansvar til beste for kirken. Og det ser jeg fram til med forventning og gleder meg.

Nidarosdomen

Domprostiet i Trondheim er et lite område, og Haugland Byfuglien forteller at hun vil få mye mindre av de oppgavene som er viktigst for den regionale bispetjeneste.

– Det betyr for eksempel at det blir svært få visitaser, mindre tid sammen med medarbeidere lokalt og færre prostemøter. Samlet blir det mindre arbeid i lokalkirken, og det vil jeg savne. Men å feire gudstjenester i Nidarosdomen er et stort privilegium, sier hun.

Oslo-bispen ledet

Fra 1977 til 1998 var Andreas Aarflot biskop i Oslo og samtidig preses.

– I min tid var det slik at at preses i prinsippet var på valg hver høst. Men det var en innarbeidet tradisjon at oslobiskopen ble valgt, forteller Aarflot.

Da Aarflot gikk av i 1998, ble det besluttet at presesfunksjonen skulle gå på omgang med valg hvert fjerde år. Haugland Byfuglien ble valgt til preses av Bispemøtet i 2010, og deretter utnevnt til den første faste preses i statsråd i vår.

Aarflot skeptisk

– I min tid syntes jeg det gikk an å forene arbeidsoppgavene som biskop i Oslo med funksjonen som preses. De som har sittet etter min tid har nesten alle følt at det ble en for tung arbeidsbyrde, sier Aarflot som synes endringen er innført litt brått:

– Denne nye ordningen synes jeg er for lite gjennomtenkt og utredet i forhold til konsekvenser det kan ha. Det blir en oppgave for henne som går inn i det nye embetet og etterfølgerne å være med og prege stillingen slik at den får det innhold og den faglige og saklige tyngden som trengs.

Trenger tid til oppgavene

Biskop Olav Skjevesland i Agder og Telemark bispedømme, som var preses de fire årene før Haugland Byfuglien overtok, ser det som en fordel med en fast preses som kan bruke tid på å representere kirken.

– Da Bispemøtet vedtok at preses skulle velges for fire år, og at det ikke skulle knyttes til Oslo, førte det til at vi som har vært preses senere har brukt svært mye tid på reising, sier Skjevesland.

– Jeg måtte ofte la være å reise inn til Oslo på møter der jeg skulle vært til stede fordi reisingen tok for mye tid. Nå får vi en preses som kan være til stede og følge opp det som skjer. Det er viktig nå når kirken er i støpeskjeen, sier Skjevesland. Han legger til at også forventningene til preses har økt ved at det er flere internasjonale kontakter, større økumenisk aktivitet og større forventninger til at preses skal være til stede ved sentrale kirkelige begivenheter.

– Utvikles underveis

Den nye preses ser fram til innsettelsen og sine framtidige arbeidsoppgaver:

– Jeg har tatt fatt på en ny og spennende oppgave i Den norske kirke. Embetet som preses er etablert for å styrke bispemøtet og slik gi kirken et tydeligere lederskap, både internt og i offentligheten. Ikke alt er presist utfoldet ved opprettelsen, men må utvikles underveis i forståelse med de andre biskopene, sier den nye preses i Den norske kirke. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse