JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blått lys for distriktshoteller

Fremtiden for mange norske distriktshoteller er høyst usikker.

I snitt hadde disse bedriftene i fjor et belegg på 41 prosent, noe som indikerer at det er vanskelig å drive lønnsomt.

Forholdet kommer fram i rapporten Norsk Hotellnæring 2011, som torsdag ble publisert av konsulentfirmaet Horwath Consulting. Det er 15. gang at denne hotellrapporten publiseres.

Hotellnæringen har pekt på forholdene tidligere, og konklusjonen nå er at den negative utvikling mellom de største byene og distriktene bare fortsetter. Hotellene i byene og rundt byene samt ved flyplassene har gode økonomiske resultater.

Tre forhold

Per-Erik Winther i Horwath Consulting trekker fram tre forhold som beskriver situasjonen.

– Ny finansuro skaper usikkerhet om utviklingen de nærmeste måneder. Mange nye hoteller har åpnet de siste årene, og et betydelig antall nye rom kommer i inneværende år og neste år. For det tredje er det de strukturelle endringene i etterspørselen, sier Winther..

Selv om forskjellene i Hotell-Norge øker, har første halvår vist fremgang for de fleste hotellbedriftene.

– Riktignok er det bare 20 prosent av hotellene som tror at annet halvår av 2011 blir dårligere enn på samme tid i fjor, men de siste ukers finansuro har skapt større usikkerhet for dette halvåret, tror Per–Erik Winther.

Tidsklemmen

Faktorene som «deler» norsk hotellnæring, er mange. Effektivitet og tidsklemme har ifølge rapporten i noen grad betydd konsentrasjon av møtearrangementer til hoteller i og rundt de store byene samt flyplasshoteller. Noe som også berører distriktshotellene er at folk stadig kjøper seg fritidsboliger - både i Norge og utlandet. Den sterke krona forsterker disse effektene.

Flere nye hoteller sloss om gjestene som kommer. I løpet av i år og 2012 blir det ferdig 3.500 nye hotellrom fordelt på 21 bedrifter. 90 prosent av de nye sengene får by- eller bynær beliggenhet. I tillegg er det er stort antall hoteller som blir utvidet innen 2013, heter det blant annet i rapporten Norsk Hotellnæring 2011. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse