JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen nye navn før landsmøtet

Valgkomiteen begynner sitt arbeid på landsmøtet. Da starter arbeidet med å sette sammen ledelsen for de kommende fire åra.

frode.ronning@lomedia.no

I disse dager velger avdelingene sine utsendinger til høstens landsmøte i Fellesforbundet. En av de viktige oppgavene for de som velges, er igjen å velge ledelse for de neste fire åra – fram til nytt landsmøte i 2015.

Hva skal medlemmer og tillitsvalgte gjøre hvis de har forslag til personer som kan bekle et toppverv i forbundet?

Valgkomiteen nominerer til ny ledelse, men den finnes foreløpig ikke.

– Valgkomiteen blir oppnevnt på landsmøtets første dag, under konstitueringa, forteller informasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet. Forbundets representantskap møtes dagen før landsmøtet starter, for å lage en innstilling til hvem som skal sitte i valgkomiteen. Jobber under landsmøtet Valgkomiteen vil jobbe intenst under landsmøtet med å kartlegge kandidater. Valgkomiteen må finne ut hvem fra den sittende ledelsen som stiller til gjenvalg. Dessuten må den finne ut hvem som kan tenke seg å fylle eventuelle ledige plasser, hvis noen ikke tar gjenvalg.

Har du forslag til navn, bør du derfor kontakte en av delegatene som skal til landsmøtet, siden valgkomiteen bare kommer til å jobbe den knappe uka landsmøtet varer.

Bakke stiller

Sittende forbundsleder Arve Bakke har tidligere i år uttalt til LO-Aktuelt at han stiller seg til disposisjon for fire nye år, så fremt helsa holder. Bakke har ledet forbundet i fire år, og var nestleder i seks år før det. Han er 58 år gammel, men fyller 59 før landsmøtet.

I år nåløyet for å bli valgt til ledelsen trolig trangere enn tidligere: Representantskapet innstiller på at forbundsledelsen skal slankes fra tolv til sju personer. Hvis landsmøtet er enig, får dermed valgkomiteen færre plasser å finne folk til.

Valgkomité i fire år

Forskjellige fagforbund har ulike forberedelser til valgene. Sykepleierforbundet avholder landsmøte i november, og valgte valgkomité allerede på sitt landsmøte i 2007.

– Nominasjonskomiteen begynner sitt arbeid et par år før landsmøtet, og den intense jobbinga deres skjer i landsmøteåret, forteller spesialrådgiver Per Gotland Kristensen, Norsk sykepleierforbund.

Komiteen legger fram sine navn en måned før landsmøtet. Medlemmer av nominasjonskomiteen i Sykepleierforbundet deltar som observatører i forbundsstyret for å danne seg et inntrykk av aktuelle kandidater.

– De deltar også på fylkeskonferansene og oppfordrer folk til å komme med forslag til hvem som skal sitte i ledelsen. Dette sikrer en prosess i forkant av landsmøtet, og vi har gode erfaringer med det, sier Kristensen

Han forteller at nye kandidater presenteres fortløpende på forbundets nettsider og i medlemsbladet Sykepleien.

Annonse
Annonse