JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre ledige jobber

Stabil arbeidsløshet, men stadig færre ledige jobber. Det er hovedkonklusjonen i Navs statusrapport om arbeidsmarkedet ved utgangen av september.

einar.fjellvik@lomedia.no

Justert for normale sesongsvingninger viser Nav-tallene at det ble 100 færre helt arbeidsløse i løpet av september. I alt er nå 65 300 personer registrert som helt arbeidsløse ved Nav-kontorene. Det utgjør 2,5 % av arbeidsstyrken. I tillegg er 15 100 personer midlertidig sysselsatt i ulike arbeidsmarkedstiltak.

LAST NED: Septembertallene fra Nav

Stadig færre ledige jobber

Det andre hovedtrekket i Nav-statistikken er at det blir stadig færre ledige stillinger å konkurrere om for de som mangler arbeid. Siden mars er tilgangen på nye ledige stillinger nesten halvert. I september registrerte Nav en tilgang på 17 500 ledige jobber, mot 31 100 i mars.

Men her er det svært store variasjoner mellom ulike yrker og bransjer. Innen bygg og anlegg, i ingeniør- og IKT-fag og innen akademiske fag har det blitt 20 – 23 % flere ledige jobber det siste året. Innen yrker som butikk/salg, serviceyrker og barne- og ungdomsarbeid har derimot blitt fra 20 til 35 % færre ledige jobber det siste året.

Ned i 15 fylker

I 15 av landets fylker er det færre helt arbeidsløse nå enn for ett år siden. Vestfold, Telemark, Nordland og Finnmark har derimot hatt en liten økning i arbeidsløsheten.

Høyest arbeidsløshet er det nå i industrifylket Telemark, med 3,3 % helt arbeidsløse. I de to setnrale industrikommunene Skien og Porsgrunn har antall arbeidsløse gått opp med mer enn 10 % det siste året.

- Vi har en utfordrende situasjon i arbeidsmarkedet i Telemark nå. REC Wafer er en stor bedrift og permitteringene her påvirker ledighet både innen industrifag og andre yrkesgrupper. Nå må vi se på hva vi konkret kan hjelpe den enkelte arbeidssøker med for å komme tilbake i jobb, sier fylkesdirektør i NAV Telemark Terje Tønnessen til lokalavisa TA..

Lavest arbeidsløshet er det i Sogn og Fjordane (1,6 %) og i Rogaland (1,9 %).

Unge i 20-årene er den aldersgruppa som er mest plaget med arbeidsløshet. Her ligger arbeidsløsheten på litt over 4 %, mens gjennomsnittet for hele befolkningen er 2,5 %.

Annonse
Annonse