JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Røeggen-saken til Høyesterett

Småsparer Ivar Petter Røeggen går videre til Høyesterett etter at han fredag tapte ankesaken mot DnB NOR i lagmannsretten.

Saken dreier seg om salg av lånefinansierte spareprodukter.

Saken dreier seg om hvorvidt banken har solgt Røeggen spareprodukter som i sin konstruksjon var for dårlige til at de burde vært solgt til vanlige bankkunder.

Røeggen investerte 500.000 kroner i to såkalte strukturerte spareprodukter fra banken i år 2000. Han lånte penger for å investere. Da bindingstiden var ute i 2006, viste det seg at han hadde tapt 266.000 kroner.

Røeggen klaget til Bankklagenemnda (i dag Finansklagenemnda) fordi han mente banken ikke burde rådet ham til å låne penger for å kjøpe spareprodukter med så høy risiko. Nemnda ga Røeggen medhold og mente bankens salg var i strid med god forretningsskikk. Men DnB NOR ville ikke følge uttalelsen fra nemnda og betale Røeggen tilbake pengene han har tapt. Dermed gikk saken til tingretten.

Frifunnet

Også i Oslo tingrett vant Røeggen fram med sitt syn. Tingretten dømte DnB NOR til å betale tilbake Røeggens tap på 230.000 kroner, pluss renter, men banken anket saken til lagmannsretten.

Fredag ble dommen forkynt partene: Lagmannsretten har frifunnet DnB NOR i saken mot småsparer Ivar Petter Røeggen i lagmannsretten.

– Jeg føler meg absolutt ikke knust. Dette er Davids kamp mot Goliat, så jeg er heller ikke så overrasket. Men jeg er klar for Høyesterett, sier Røeggen til Dine Penger. Røeggens advokat John Christian Elden, sier de tar sikte på at Høyesterett vurderer som dem.

Begge parter hadde på forhånd varslet at et nederlag i lagmannsretten ville bli anket til Høyesterett.

Trist

– Selv om retten gir oss medhold, er det uansett trist når en kunde er så misfornøyd at han velger å gå til søksmål mot oss. Det har vært viktig for oss å få avklart hvor grensen mellom bankens og kundens ansvar skal trekkes når en avtale om investering er inngått, sier konsernsjef Rune Bjerke i DnB NOR i en pressemelding.

– Vi er glade for at lagmannsretten har hatt en god og grundig gjennomgang av fakta i saken, og for at den enstemmig er kommet fram til at DnB NOR frifinnes, sier Bjerke.

Kan få følger

Lagmannsrettens dom kan få følger for tusenvis av andre småsparere i landet, som har kjøpt tilsvarende produkter.

Flere tusen andre har kjøpt de samme eller tilsvarende spareprodukter fra norske banker. Rundt 1.500 klager er foreløpig stilt i bero hos Bankklagenemnda i påvente av utfallet av Røeggen-saken. På det meste var totalt 154.000 nordmenn inne med til sammen 38 milliarder kroner i slike produkter, ifølge Finanstilsynet. De samlede tapene skal beløpe seg til rundt 14 milliarder kroner. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse