JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lover mer penger til konfliktrådene

Ved å styrke konfliktrådene håper justisminister Knut Storberget (Ap) at enda flere unge kan unnslippe en kriminell løpebane.

En arbeidsgruppe som det siste året har gått gjennom og evaluert de fleste sidene ved konfliktrådene i Norge, leverte fredag sin rapport til justisministeren. De anbefaler en rekke tiltak, blant annet endringer i straffeloven og utvidelse av antall ansatte, for å styrke konfliktrådenes rolle og kapasitet.

Storberget, på sin side, takket for arbeidet gruppen med statsadvokat Kaia Strandjord i spissen har gjort, og lovet mer penger til virksomheten allerede når statsbudsjettet legges fram neste torsdag.

– Bedre enn sitt rykte

– I statsbudsjettet som vi legger fram 6. oktober, vil mange områder oppleve kutt. Vi har valgt å skjerme konfliktrådene for det. Jeg kunne brukt de pengene på mye annet rart, og jeg vil ikke si hvor mye det blir, men det blir mer penger, lovet Storberget da rapporten ble overlevert i Sekretariatet for konfliktrådene fredag.

Med egne ungdomsteam i de fleste av de 21 regionkontorene skal innsatsen i tiden framover rettes inn på oppfølging av ungdom på vei ut på skråplanet. Ifølge direktør Per Andersen kan styrking av rådene og klarere linjer i samarbeidet med politiet og påtalemyndigheten gi betydelige resultater.

– Ungdom i Norge er bedre enn sitt rykte. Ungdomskriminaliteten i Norge er på vei ned, sa Storberget.

Skal oppdra

– Vi skal gjøre påtalemyndigheten trygg på at de kan bruke konfliktrådet for alle områder som dreier seg om ungdomskriminalitet, sier Strandjord til NTB.

Hensikten med endringene er at forskning og erfaringene så langt viser at de aller fleste ungdommer som følges opp etter et lovbrudd, ikke får tilbakefall. Dersom en putter dem i fengsel, som mange andre land gjør helt ned til 12-årsalderen, skapes bare enda mer notorisk kriminelle.

– Metoden er basert på Barnekonvensjonen som gjør at Norge er forpliktet til å forsøke få unge lovbrytere tilbake til samfunnet. Ved å prøve å oppdra dem kan vi spare samfunnet for utgifter til stadig nye kriminelle, sier utvalgslederen.

Terroroffer

Rapporten som ble lagt fram bærer en dedikasjon til utvalget sekretær Kjersti Berg Sands minne. Hun var blant dem som ble drept under terroraksjonen i regjeringskvartalet 22. juli.

– Det var viktig for oss å dedikere rapporten til henne. Hun var en unge, entusiastisk jurist og ble veldig engasjert i arbeidet med gruppen. Hun tok utdanning som megler mens hun var sekretær for oss, sier Strandjord. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse