JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffoppgjøret i gang

To store delegasjoner fra NHO og LO fylte NHOs største møterom da årets tariffoppgjør startet mandag. LOs forsøk på å bringe pensjon inn i oppgjøret kan se ut til å strande. Men partene påstår at de ser likt på situasjonen og at de skal bli enige om resultatet, å opprettholde kjøpekraften. De er bare ikke helt enige om hva det innebærer.

torgny.hasaas@lomedia.no

I de neste to ukene skal underutvalg og forhandlingsdelegasjonene møtes for å forhandle. Leder av LOs forhandlingsavdeling, Knut Bodding, har signalisert at årets oppgjør kommer til å bli det første som havner hos Riksmekleren på ti år. Han regner med at det vil være så stor uenighet rundt lavlønnsprofilen hos arbeidsgiverne at de ikke kan si ja til oppgjøret under forhandlingene.

Fordelingsproblem

Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, var inne på det da hun møtte pressen etter forhandlingsstart. Da hun påpekte at noe av problemet vil være fordelingen mellom ulike grupper.

– LO Medias Tariffleksikon forklarer vanskelige ord i tariffoppgjøret

I vedtaket fra LOs representantskap heter det at «lav- og likelønnsprofil på sentralt og lokalt avtalte tillegg må fortsatt prioriteres».

I industrien er det bransjene med dårligst lønnsevne som har flest lavlønte. Et generelt tillegg vil derfor være vanskeligst å svelge for disse gruppene.

– Tror du det er fare for at oppgjøret går til mekling?

– Det er vanskelig å vite. Jeg har aldri kjørt et oppgjør før, men vi virker ganske samstemte, sier Skogen Lund.

– Hva synes du om Boddings påstand om at dette oppgjøret kommer til å gå til mekling, spør vi LO-leder Roar Flåthen.

– Bodding er alltid litt pessimistisk. Målet er at vi skal bli enige i løpet av disse to ukene, svarer Flåthen.

Uenige om tjenestepensjon

Før tariffoppgjøret har LO forsøkt å bringe tjenestepensjon inn i mellomoppgjøret. Tradisjonelt har mellomoppgjørene bare tatt for seg økonomiske spørsmål, men i år har LO forsøkt å få med tjenestepensjonen inn.

– Hvorfor vil ikke dere ha med tjenestepensjon inn i mellomoppgjøret?

– Vi mener at det ikke er riktig, mellomoppgjøret skal handle om penger. Men det er ikke sånn at vi ikke er opptatt av tjenestepensjon. Vi arbeider og forbereder oss på at det kommer og vi er villige til å prate med LO om dette, sier Skogen Lund.

– Vi har hatt en ambisjon om å bringe dette inn i mellomoppgjøret, men vi registrerer at NHO ikke vil. Men det er positivt at NHO arbeider med saken og er villige til å prate, sier LO-lederen.

Problemene LO tar opp er knyttet til dagens ordning for obligatorisk tjenestepensjon. Denne ordningen er dyr og dårlig. Svært store beløp går med til å administrere denne og den gir derfor en dårlig ytelse i forhold til de beløpene som blir avsatt til pensjonen. Dette ønsker LO å gjøre noe med, men det vil ikke NHO være med på. I hvert fall ikke nå.

To uker med forhandlinger

Partene er enige om å forhandle i to uker. Hvis de ikke blir enige da kommer LO til å forlange brudd og få hjelp av Riksmekleren. Det er da trolig at det blir mekling den første helga april og fristen er satt til mandag 8.april.

NHOs utgangspunkt for forhandlingene er at lønnsveksten som ble avtalt i fjor, overhenget, er så stort at det ikke er nødvendig med sentrale tillegg, i hvert fall ikke der det er lokale forhandlinger.

Flåthen avviser dette utgangspunktet.

– Mye av overhenget er lønnsglidning og det er det ikke alle som har, sier LO-lederen. Sagt på en annen måte er det ikke alle som får lønnsøkning mellomoppgjøret selv om statistikkene viser en generell lønnsvekst.

Annonse

Flere saker

Annonse