JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det vanskelige yrkesvalget

Personlighet, interesser, verdier og evner er faktorer som spiller inn når du skal ta yrkesvalget.

christina.halvorsen@anb.no

– Det blir som et puslespill, hvor de ulike brikkene skal passe sammen, sier Trude Kvammen Ekker, daglig leder og karriereveileder ved Emmali & Ekker studie- og karrierevalg.

– Det er viktig å spille på lag med både sin personlighet, sine interesser, verdier og evner. I tillegg kommer spørsmål som hvor man ønsker å bo og arbeide, om hvor viktig lønnsnivå er for en, om en ønsker normal arbeidstid eller om man mer er av en type hvor jobben og fritid går mer over i hverandre, hvor trygghetssøkende man er og lignende, sier karriereveilederen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Føler seg «hel»

Hvis man ikke spiller på lag med den man er, er sjansene mye mindre for å trives og dermed lykkes med det en gjør, mener Ekker.

– Da hjelper det ikke om man har et yrke som er aldri så mye attraktivt i arbeidsmarkedet. Dette betyr ikke at man ikke skal tenke sikkerhet eller bare forfølge sine drømmer. Det går an å tenke en kombinasjon av disse to. Dersom man har smale interesser, eller interesser man vet at det kan være vanskelig å leve av, vil det bli desto viktigere å dyrke disse interessene på fritiden, for å føle seg «hel». Vi kan alle passe til flere yrker, så da kan man velge yrker som er mer forenlig med det å faktisk få seg jobb, råder Ekker.

Bytte yrke?

– Hvor viktig er det at man finner det «rette» yrket med det samme, og hvor lett er det å eventuelt bytte yrke i fremtiden?

– Heldigvis er det slik at en og samme utdanning gjerne kan føre en inn i mange typer yrker og arbeidsoppgaver. Det er også slik at gjennom å ta et utdanningsløp så vil man underveis finne fordypningsmuligheter som passer en bedre enn andre. Man kan også ta etter- og videreutdanning som kan ta en inn i nye retninger i arbeidslivet. Men har man imidlertid valgt helt feil yrke, og går på akkord med seg selv over lang tid, er det klart det kan bli en dyrekjøpt erfaring å investere såpass mye som det krever å ta en utdannelse. På den måten er det viktig å ta de riktige valgene tidlig. For øvrig er arbeidslivet langt, og vi ser en klar trend, og aksept for, å bytte yrker underveis i karrieren. Det er et stort fokus på å realisere seg selv, og å ta ut sitt potensial. Mange velger derfor å omskolere seg eller ta mer utdannelse, sier Ekker.

Egne verdier

Også Unni Høsøien, daglig leder ved Papirbredden karrieresenter, sier det er viktig å være seg bevisst egne interesser når yrkesvalget skal tas.

– Egne interesser og verdier er drivkrefter som motiverer deg, derfor er det viktig å identifisere disse. Du må kjenne deg selv, kjenne dine ressurser og ha tro på deg selv. Det gjelder både voksne og ungdom. Vi har mer kompetanse å by på enn det vi egentlig tror vi har, påpeker Høsøien.

«Sikre» yrker

Men skal man bare følge hjertet, eller bør man også tenke på «sikre» yrker?

Høsøien mener det kan være lurt også å tenke på hvilke bransjer som vil trenger flere folk i årene som kommer.

– Når det gjelder fremtidsutsikter i bransjen vet vi at yrker som lærer og innen helse og omsorg og mange av de tradisjonelle yrkene våre kommer til å mangle arbeidskraft fremover, sier Høsøien til ANB.

– Vi vet også at det er et ønske fra næringslivet om at flere velger yrkesutdanning. Det handler om å ha en fagkompetanse i bunn, og hvis man så ønsker å gå videre har du mulighet til å bygge på med ledelse, økonomi eller markedsføring, for eksempel, hvis man skulle ønske å gå over i et mer akademisk yrke siden. Vi ser at næringslivet verdsetter de som har en fagutdanning i bunn og så har bygd på den, sier hun. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse