JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klart for Yrkes-VM

I morgen starter Yrkes-VM i London, og Norge stiller med 21 deltaker i 18 yrkesfag.

Det er ventet rundt 150.000 besøkende til WorldSkills, som er det offisielle navnet, fra 5. til 8. oktober.

Mer enn 1.000 deltakere fra over 50 land skal konkurrere om edle metaller i 46 ulike fagkonkurranser.

Største i historien

Yrkes-VM arrangeres annen hvert andre år, og årets arrangement i London ser ut til å bli det største WorldSkills noensinne. Hovedarenaen er ExCel London.

De norske deltakerne kommer fra Oslo, Kongsberg, Stord, Trondheim, Lillehammer, Øvre Årdal, Fredrikstad, Kristiansand, Mandal, Askvoll, Slemmestad, Mysen, Tønsberg, Stavanger og Eigersund.

De konkurrerer i fagene blomsterdekoratør, sveising, telekommunikasjon, CNC (datastyring av maskiner), bilskade, mekatronikk (automatisering), elektriker, gullsmed, frisør, bilmekaniker, konditor, kokk, servitør, anleggsgartner, billakkering, grafisk design, kulde- og varmepumpemontør og helsefag.

Flere medaljehåp

– Vi er glad for å stille med det som ser ut til å være et godt rustet norsk lag. Flere av deltakerne har fått trent seg også ved deltakelse i Yrkes-EM og fått gode resultater der.

– Vi satser på at alle de norske ungdommene er i topp form og i rute til konkurransene starter i oktober, sier Lange.

Kvesser saksene

En av dem som deltok under Yrkes-EM i Lisboa i desember i fjor, var frisør Thao Phuong Nguyen (21).

– En av våre viktigste oppgaver som frisør er å forstå kundens behov, forteller hun.

Thao elsker jobben som frisør. Faktisk er det noe hun alltid har ønsket å gjøre.

I frisørsalongen Betty Boop i Trondheim har hun jobbet i tre år, hvorav to som lærling.

Nå kvesser hun saksene før VM starter i morgen.

120 prosent

– Hvilke forventninger har du til Yrkes-VM?

– Jeg kommer til å gi 120 prosent og har et mål om å bli blant de beste. Det kommer til å bli tøft, for nivået er høyt. Mange av konkurrentene mine har et helt annen forhold til jobben sin enn vi har i Skandinavia. Blant annet i Asia har de en helt annen arbeidsmoral, så jeg får nok en sterk konkurrent fra Japan.

– Hvordan har du forberedt deg?

– WorldSkills-veilederen min har sendt meg til de beste frisørene som er eksperter innenfor sine felt. Ellers har jeg hatt en fast trener som har vurdert arbeidet mitt underveis. I London må jeg være forberedt på oppgaver som farge, klipp og form. Samtidig må jeg beherske oppsetting og permanent. (ANB)

Her kan du lese mer om Yrkes-VM

Annonse

Flere saker

Annonse