JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blandede følelser for Eskil

AUF-lederen har vært på Utøya fire ganger etter terrorangrepet 22. juli, og sier at det går stadig lettere å komme til øya som har formet hans politiske liv.

thomas.hildonen@anb.no

Mandag fikk journalister for første gang besøke Utøya etter 22. juli, og rundt 180 norske og internasjonale pressefolk fant veien til øya hvor 69 personer, mange unge AUF-medlemmer, ble revet fra oss.

For AUF-leder Eskil Pedersen var dette fjerde gang han var tilbake etter Anders Behring Breiviks angrep.

– Det går litt enklere for hver gang, det gjør det. Men jeg har fortsatt blandede følelser, og tankene går tilbake til de grusomme tingene som skjedde her. Men jeg har vært her «halve» livet, siden 2000, og jeg prøver å tenke på alle de gode minnene jeg har. For det har vært utrolig mange gode stunder, og det gjør det litt lettere, sier han til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Mange vil ikke tilbake

Han selv valgte å reise til Utøya da politiet tillot de første sivile inn til øya noen uker etter de grusomme hendelsene.

– Det er mange i AUF som både har vært her allerede og som vil tilbake, men jeg kjenner også mange som ikke vil hit. Og det respekterer jeg, og det er svært viktig å understreke at disse også er fullverdige medlemmer av AUF, sier han.

Allerede dager etter terrorangrepet uttalte Pedersen at AUF skulle ta «Utøya tilbake» som en grobunn for politisk aktiv ungdom.

– Historien her strekker seg 60 år tilbake, og Utøya har vært en viktig politisk plattform for oss i mange år nå. Vi vil gjenbygge den slik at det også blir slik i framtiden, men klart det er vanskelig for de mange overlevende, sier han.

Kaféhuset rives

AUF har allerede fått inn i overkant av 32 millioner kroner til gjenreisingen, og det samles stadig inn penger.

– Vi skal prøve å beholde de fleste bygningene som gir Utøya sjelen, sjarmen og idyllen, men kaféhuset må vi nok rive. Det blir vanskelig å bruke etter det som skjedde der, sier han.

Det er tidligere AUF-leder Martin Henriksen som er styreleder i Utøya AS, og som dermed har ansvaret for hvordan Utøya blir i framtiden.

– Engasjementet rundt Utøya er rørende, og ungdom og foreninger over hele landet har bidratt med støtte. Dette skal ikke bli et luksussted av noe slag, men vi skal fornye ånden her, understreker Henriksen.

Det vil også bli reist et minnesmerke på Utøya for å hedre ofrene fra 22. juli. (ANB)

Annonse
Annonse