JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etterlyser Utøya-svar

Terrorhandlingene 22. juli preget trontalen, men opposisjonen var mest opptatt av politiets manglende beredskap og håndtering av krisen.

Høyres leder Erna Solberg understreker at debatten om 22. juli på ingen måte er parkert, mens Frps Siv Jensen sier hun er bekymret for det hun mener er manglende vilje til selvransakelse og evne til å ta grep. Ingen vil vente på svar et helt år.

I tråd med tradisjonen åpnet kong Harald stortingsåret, det 156. i rekken, ved å framføre trontalen, regjeringens opplisting av de viktigste arbeidsoppgavene og initiativene i det kommende året.

Kongen innledet talen med å snakke om angrepene i Oslo sentrum og på Utøya.

– Folket tok ansvar for våre verdier og viste veien framover. Det styrket folkestyret. Samtidig vil tragedien prege både mennesker og samfunn i lang tid, sa kongen.

Norsk modell

Regjeringen lover skjerpet sikkerhet og beredskap, samt mer penger. Men nærheten mellom folk flest og sentrale samfunnsaktører skal ikke svekkes. Det er et trekk ved den norske modellen som regjeringen ikke vil rokke ved.

Jensen mener det er helt umulig å vente et helt år på at 22. juli-kommisjonen skal gi svar på helt grunnleggende spørsmål om hva som skjedde.

Solberg etterlyser mer innsyn i hvilke ressurser og kapasiteter Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde før 22. juli. Hun synes Stortinget er altfor dårlig orientert om slike helt grunnleggende forhold.

– Vi har ikke godt nok innsyn i politiets generelle ressurssituasjon, og spesielt ikke hvordan tilstanden er i PST, sier Solberg.

Hun mener det mangler en felles forståelse av hvordan dette bildet så ut i tiden forut for terrorhandlingene 22. juli. Hun spør også om politikerne, gjennom bedre innsyn, kunne ha bidratt for å styrke beredskapen.

Fattige

KrF-leder Knut Arild Hareide reagerer på sin side på at regjeringen ikke nevnte fattigdomsspørsmål med ett ord i trontalen.

– Det er et stort paradoks. Fattigdom i Norge er et problem som relativt sett har økt under de rødgrønne, sier Hareide.

Han klarer ikke å lese noen invitasjoner til samarbeid i trontalen, verken generelt eller i konkrete saker. Dette til forskjell fra i fjor, da regjeringen inviterte til forlik om rovdyrpolitikken.

– Jeg merker meg signalet, sier KrF-lederen.

Finansuro

Da kongen hadde forlatt Stortinget og politikerne samlet seg i vandrehallen for å gi sine kommentarer, trakk statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fram den internasjonale gjeldskrisen som det viktige for regjeringens arbeid i kommende periode, i tillegg til etterdønningene etter 22. juli.

Statsministeren betegner situasjonen som dramatisk og usikkerheten som stor.

– Nå er vi urolige for en todeling i økonomien, med alvorlige problemer for industri, reiseliv og eksportrettet næringsliv. Det kan vi best gjøre ved å være tilbakeholdne med pengebruken, sier han.

Mangelfulle svar

Venstre-leder Trine Skei Grande mener regjeringen ikke gir tilfredsstillende svar på hvordan den økonomiske krisen i Europa skal møtes her hjemme.

– Vi står overfor en veldig stor økonomisk utfordring, og regjeringen makter ikke å ta framtidsrettede grep. Norge kunne ha utnyttet den økonomiske krisen til å satse stort på forskning og utvikling av nye næringer. Det velger regjeringen å ikke gjøre, sier Venstre-lederen.

Solberg hadde gjerne sett en tydeligere retning på den politikken Stoltenberg vil føre for å skjerme norske interesser.

– Hva er egentlig en god finanspolitikk? Det var fint lite i trontalen om helt avgjørende faktorer som kunnskap og konkurransekraft. På dette punktet var ikke talen oppløftende lesning, sier Høyres leder. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse