JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Store tap for bønder

Oslo: Rundt 600.000 mål jordbruksareal har gått tapt som følge av en regnfull høst.

Verst gikk det ut over kornet, viser anslag fra Statens landbruksforvaltning.

– Heldigvis har vi en del statlige ordninger som kan bidra til å dempe konsekvensene av den dårlige høsten til beste for forbrukerne, matindustrien og den enkelte produsent, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Regnet har ødelagt avlingene for mange bønder i sommer, og særlig for kornprodusenter. 500.000 mål med korn har druknet. Statens landbruksforvaltning regner med erstatningsutbetalinger til avlingsskader i år på om lag 150 millioner kroner.

– Vi anslår at rundt 600.000 dekar landbruksjord kan ha fått så store avlingsskader at det vil utløse rett til erstatning, forteller Gunn Eide i SLFs seksjon for landbruks- og naturskadeerstatning. Avlingstapene er størst for grovfôr, korn og poteter.

Landbruksforvaltningen er forberedt på om lag 1.900 erstatningssaker for naturskade. Mange av disse skadene kommer fra landbruket.

Økt import

Nylig ble det gjennomført en ekstraordinær kornauksjon der importrettigheter til nedsatt tollsats for hele 85.000 tonn matkorn ble auksjonert bort.

– Vi skal legge til rette for å sikre at markedet er forsynt med varer. Er det ikke nok varer å få kjøpt i Norge, er det vårt ansvar å legge til rette for import ved å redusere tollsatsene, forklarer seksjonssjef for import, Harald Weie.

Systemet er slik at korn importeres til samme pris som norskprodusert korn, og dermed sørger systemet for at det ikke blir dyrere for forbrukeren å handle brød.

Råtten potet

Flere steder har mandelpoteten druknet. Bløte jorder gjør høstingen vanskelig. Trøsten er at nordlendingene kan glede seg over store og fine poteter i år.

Også lammekjøtt er det mindre av i butikkene. Tåke og gråvær har gjort det vanskeligere å få inn dyrene, og regn har ført til at man må vente med å slakte sauen til ulla er tørket. Men kjøttet kommer i butikkene etter hvert, loves det.

Også rundt 43.000 mål grovfôrarealer og 3.000 mål med frukt og bær antas å få store avlingstap. (ANB)

Annonse
Annonse