JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fengselsbetjent drept på jobb

En 28 år gammel innsatt har slått i hjel en kvinnelig fengselsbetjent i Sverige.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Fagforbundet som organiserer ansatte i den svenske kriminalomsorgen, SEKO, kaller situasjonen i Kriminalomsorgen «uakseptabel».

Det er første gang at en ansatt i den svenske kriminalomsorgens historie at en ansatt er blitt drept på jobb. Det skjedde mandag formiddag i varetektsfengselet i Huddinge, sør i Stockholm.

Drapet inntraff da den 28 år gamle varetektsfengslede mannen skulle ut for en times luftetur, i et av avlukkene på fengselets tak. En 25 år gammel kvinnelig fengselsbetjent og en eldre kvinnelig betjent ledsaget mannen, skriver avisen Aftonbladet.

Før de rakk fram til avlukket begynte fangen å slå den yngste betjenten i hodet med et slagvåpen. Det er ennå uklart hva slags våpen han brukte og hvor han fikk våpenet fra, melder svensk TV. Svenske medier melder at det kan være en batong fra en av betjentene.

Overfall

En annen innsatt som var ute i et av lufteavlukkene snakket til ham for å forsøke å få ham til å slutte, sier en anonym kilde til Aftonbladet.

Da annet personale ankom, sto gjerningsmannen ennå og rettet slag mot betjentens hode. Til slutt lyktes de med å overmanne 28-åringen. Fengselsbetjenten ble hentet av ambulanse og kjørt til sykehus, men livet sto ikke til å redde.

Politiet har sett gjennom opptak fra overvåkingskameraene på stedet, og konkluderer med at det var et overfall.

– Alt tyder på at angrepet ikke var provosert fram, sier Hesam Akbari, informasjonsansvarlig ved politiet i det aktuelle området.

Siktet for drapsforsøk

Før drapet fant sted, hadde rettspsykiatere undersøkt den 28 år gamle mannen. De mener at han trolig har en alvorlig psykisk lidelse.

28-åringen er fra før siktet for et drapsforsøk for to måneder siden. Han ble pågrepet samme kveld og satt i arresten. Der overfalt han en betjent, slo ham med knyttnevene i ansiktet og tok grep rundt halsen hans.

Fangen greide også å skaffe seg deler av en saks mens han var til rettspsykiatrisk utredning. Da det ble oppdaget, ble han ført tilbake til varetektsfengselet i Huddinge.

– Det er grunn til å tro at han kunne være farlig, sier fengselsleder Agneta Kempe. Sikkerhetssjefen i Kriminalomsorgen sier at de på nåværende tidspunkt mener at rutinene er blitt fulgt.

Uakseptabelt

–Tankene går til vårt medlems familie og til arbeidskameratene, sier leder i fagforbundet SEKO Janne Rudén i en pressemelding.

– Situasjonen i Kriminalomsorgen er uakseptabel. I en medlemsundersøkelse vi gjennomførte for knapt to år siden, svarte seks av ti at det forekommer vold eller trusler om vold på arbeidsplassen deres, sier Rudén.

Mange ansatte i Kriminalomsorgen som fagorganisasjonen har snakket med, forteller at de får stadig flere arbeidsoppgaver, og at mer tid går til administrasjon, og at alenearbeid øker.

– Det trengs mer ressurser for å garantere de ansattes sikkerhet i svenske fengsler, sier Christer Henriksson, som leder SEKOs organisasjon for ansatte i kriminalomsorgen.

Annonse

Flere saker

Annonse