JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler stramt kommunebudsjett

Kommunene ser ut til å få mindre penger enn ventet neste år.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) mener likevel at aktiviteten vil bli høy og med rom for nye arbeidsplasser.

I vår la kommuneøkonomiplanen opp til at overføringene skulle økes med mellom 5 og 6 milliarder kroner. Tirsdag meldte NRK at det reelle tallet trolig blir nærmere 5 enn 6 milliarder.

– Det er viktig å få sagt at regjeringen legger fram et budsjett som er i tråd med det som ble varslet i kommuneproposisjonen. Budsjettet torsdag vil ligge innenfor intervallet som ble varslet, sier Navarsete til NTB.

Kommunenes interesseorganisasjon KS mener at et stramt budsjett trolig vil føre til kutt i deres sektor.

– Skal sikre aktivitet

– Siden kommuneproposisjonen ble lagt fram, har vi fått nye befolkningstall som viser at utgiftene til kommunale tjenester vil øke. All mulig fornuft tilsier at økningen burde ligget i øvre del av det som ble skissert, sier Helge Eide i KS.

Navarsete har tatt dette med i sine beregninger.

– Budsjettet skal gi rom for at vi også neste år kan fortsette å ha høy aktivitet i norske kommuner og ansette mange flere for å gi gode tjenester til barn og eldre og andre som trenger det, i takt med at folketallet endrer seg, sier Navarsete.

Stramt budsjett

Regjeringen er forberedt på kritikk når budsjettforslaget blir offentliggjort, og statsminister Jens Stoltenberg har for lengst varslet at det brukes mindre på flere områder.

– Da kan de ikke regne med at kommunene skal utføre mirakler, sa Eide til NRK tidlig tirsdag.

Navarsete legger ikke skjul på at overføringene til kommunene blir stramme.

– Neste års budsjett blir stramt. Det har statsministeren og finansministeren varslet. Men det er også viktig for kommunene at vi holder rentene nede. 1 prosent på renta betyr mer enn 1 milliard kroner i ekstra kostnader for kommunene. Det viktigste vi kan gjøre for kommunene er å sikre lav rente og opprettholde sysselsettingen. Det er et mål for regjeringen, sier Navarsete til NTB. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse