JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk oppdatert vurdering

PST-sjef Janne Kristiansen ga mandag kveld Stortinget en oppdatert gjennomgang av sikkerhetssituasjonen i Norge.

Orienteringen ble gitt den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen (DUUFK), Stortingets mest lukkede forum, der det er strenge regler for hva representantene kan kommentere overfor pressen i etterkant.

– Vi har fått en god og grundig gjennomgang av sikkerhetssituasjonen i Norge, det beste på lang tid. Men det er også alt jeg kan si om møtet, sier Høyres leder Erna Solberg.

Beredskap og sikkerhet var hovedtemaet under trontaledebatten som ble dratt i gang klokken 10 på formiddagen og som etter planen ville bli avrundet med votering over framsatte forslag etter klokken 1 natt til onsdag.

Utvalg

Blant Frps mange forslag er at Stortinget skal be presidentskapet om å nedsette et uavhengig utvalg for å undersøke og vurdere PSTs innsats før, under og etter terrorhandlingene 22. juli.

Høyre har sansen for opprettelsen av et slikt utvalg, men det var på kvelden ennå ikke klart om partiet ville støtte Frp, eller på annen måte jobbe for å få det til. Høyre vil for all del unngå dobbeltarbeid.

– Vi er fortsatt usikre på ressurssituasjonen i PST. Vi hører mange tall om økning i bevilgningene, men vet lite om hva de faktiske kapasitetene er. Derfor trenger Stortinget en alternativ kilde til opplysninger. Det vil et eksternt, uavhengig utvalg på et par-tre personer kunne levere. Dette skal ikke tolkes som noen form for mistillit, sier Solberg.

Kartlegging

Høyres leder presiserer at det ikke er snakk om noen gransking, men mer en kartlegging for å se om PSTs ressurser og oppgaver er i balanse. Et eventuelt utvalg skal ikke kopiere arbeidet som den regjeringsnedsatte 22. juli-kommisjonen skal utføre. Den vil påpeke svakheter og være mer granskende enn et utvalg av den typen Høyre ønsker opprettet av Stortinget.

– Vi har ikke fått fast fisk hos regjeringspartiene for en gjennomgang av kapasiteter og ressurser i PST, men vi ønsker en rask avklaring. Høyre mener at Stortingets kontrolloppgave blir vanskelig å utføre uten en slik gjennomgang, sier Solberg.

Hun ser det slik at 22. juli-kommisjonen skal ha fullt innsyn i den egengransking som PST foretar, selv om den vil berøre hemmelige deler av sikkerhetstjenestens virksomhet.

– Dette kan ikke være noen sperrer her. Hvis dette vanskeliggjør offentliggjøringen av kommisjonens rapport, så får heller noe lukkes, sier Høyre-lederen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse