JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjør plass til ungdommen!

LO har aldri hatt flere medlemmer under 30 år. Samtidig begynner de unge å få innflytelse i forbundene.13.03.2013
19:18
16.12.2013 22:04

simen@lomedia.no

– Du kan godt kalle meg fagforeningsnerd, gliser Mads Tjøtta og vrenger av seg på overkroppen.

«Don’t fuck with the union», står det på ryggtavla. På leggen har han foreviget LO-logoen. Tatoveringene tok han for å feire at han ble ungdomskontakt i Norsk Sjømannsforbund for to år siden.

Verver mange unge

– Vi trengte et generasjonsskifte, og det ble bestemt at vi skulle starte med ungdomsarbeid. Nå arrangerer vi ungdomskonferanse én gang i året og har rundet 2500 medlemmer under 30 år, forteller Tjøtta.

Norsk Sjømannsforbund(NSF) er et av flere LO-forbund som nylig har startet satsingen på unge medlemmer. Også Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Skolenes Landsforbund (SL) har funnet ut at det må satses på framtidens tillitsvalgte.

– Les: – Unge prater bedre med unge

– Det er dagens studenter som må føre forbundets arbeid videre om ti år. Vi merket at det begynte å bli tynt i rekkene, sier Lene Ness, studentrepresentant i SL.

Men konkurransen om de unge medlemmene i utdanningssektoren er tøff, med Utdanningsforbundet som den store aktøren.

– Det er noe vi prøver ikke å fokusere på, men det er en realitet. Mange av studentene vi verver er allerede medlem av Utdanningsforbundet, og blir overrasket når vi forteller at det ikke er et LO-forbund, sier Ness.

Bedre utvikling enn tidligere

Den systematiske jobbingen med ungdomsarbeid i LO-forbundene har gitt resultater. Siden 2007 har medlemstallet blant de under 30 år økt med 25 000. Bare det siste året har det kommet til 8500 nye medlemmer.

– Det er stort trøkk og mye engasjement i det faglige ungdomsmiljøet, og det ser vi resultater av nå. Jeg har fulgt ungdomsarbeidet tett de siste ti årene, og jeg synes det er en bedre utvikling enn tidligere, fastslår Kristian Tangen i LOs ledelse.

Spesielt antallet studentmedlemmer har vokst kraftig de siste årene. Fra å ligge stabilt på litt over 10 000 studentmedlemmer, har LO i dag organisert rundt 18 000 av de rundt 250 000 registrerte studentene her i landet.

– Studenter ved universiteter og høgskoler, 1. oktober 2011 (SSB)

– Potensialet er enormt, fastslår Tangen.

I dag er 18 forbund representert i LOs sentrale ungdomsutvalg – omtrent dobbelt så mange som ved starten av denne kongressperioden. Flere av forbundene har også sluppet ungdommen til i de øverste organene. I sju av LO-forbundene sitter ungdommen nå i forbundsstyret.

– At alderssammensetningen i LO også gjenspeiles i de øverste organene, vil gjøre fagbevegelsen mer attraktiv for de yngre, tror Tangen.

Ung satsing gir god ungdomspolitikk

Fagforbundet var en pioner i forhold til ungdomsarbeid. Allerede da LOs største forbund ble stiftet i 2003, slapp ungdommen til i alle de bestemmende organer. I dag har de to plasser i forbundsstyret.

– Jeg tror Fagforbundet har tjent veldig på å slippe til ungdommen så tidlig. Vi lager god ungdomspolitikk, og er blitt en organisasjon som blir tatt seriøst, sier Ola Harald Svenning, leder av Fagforbundet Ungdom.

– Les: Svensk LO mister grepet om de yngste

I dag er antallet medlemmer under 30 år i Fagforbundet 34 000, en økning på 10 000 siden oppstarten.

– Vi har innflytelse til å drive aktivitet, og kan få gjennomslag for å drive mange kampanjer og verveaktiviteter, forteller Svenning.

Et populært og effektivt tiltak er «den røde sofaen», som blir plassert ut på landets høyskoler og universiteter. Her får studenter mulighet til å få råd av unge tillitsvalgte. Mange melder seg også inn i Fagforbundet.

Ungdom snakker bedre med ungdom

For å unngå forgubbing, har de fleste forbundene skjønt at man må treffe unge arbeidstakere. Rekruttering og skolering står nå sentralt i mange forbund.

– Vi har hadde stort fokus på verving i fjor, og i dag er en fjerdedel av våre 38 000 medlemmer under 30 år, forteller Dagfinn Svanøe, ungdomssekretær i EL & IT Forbundet.

I 2011 fikk de på plass en egen ungdomssekretær. Svanøe mener at det er avgjørende at ungdommen får innflytelse.

– Ungdom snakker bedre med ungdom. Jeg opplever at den største grunnen til at ungdom ikke er medlem, er fordi de ikke blir spurt, sier Svanøe.

Mange unge i varehandelen

Det er ikke til å stikke under stol at forbundene har forskjellige utfordringer. Handel og Kontor (HK) organiserer medlemmer i en bransje med mange skoleelever og studenter, og merker at det ikke er lett å få folk til å organisere seg.

– Vi har økt antall studentmedlemmer radikalt, men er langt ifra i mål, sier ungdomssekretær Fredrik Sletbakk i Handel og Kontor (HK).

– Det er mange unge som jobber deltid, og mange som sliter med å få på plass tariffavtaler. Det er stort gjennomtrekk, og de siste årene har inntoget av svenske ungdommer i varehandelen presset vilkårene, sier Slettbakk.

Finner ikke opp kruttet på nytt

Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Postkom gjorde plass til ungdommen i Forbundsstyret i fjor høst. For NJF er helt ferske når det kommer til ungdomsarbeid.

– Hele jernbane-Norge mistet en hel generasjon på grunn av liten rekruttering og ansettelsestopp på 1980- og 90-tallet, forteller Amanda Eldnes, leder av NJFs ungdomsutvalg.

Da hun ble valgt til leder, måtte hun starte arbeidet fra bunnen av. Da er det godt å kunne møte unge kolleger fra andre forbund på LOs ungdomskonferanser. I år er det lagt opp til fire fellesaktiviteter.

– Vi lærer ekstremt mye av å høre om hvordan andre forbund jobber, og vi plukker det beste. Ingen grunn til at vi skal finne opp kruttet på nytt, påpeker Eldnes.

LO er fornøyd med arbeidet som gjøres i forbundene.

– For meg virker det som om at det jobbes godt blant unge medlemmer i fagbevegelsen, både organisatorisk og politisk. Bare se på den flotte økningen i unge medlemmer, særlig studentmedlemmer, fastslår Kristian Tangen.

Norsk Arbeidsmandsforbund valgte ungdomssekretær for første gang i 2007, som fikk plass i forbunds- og landsstyremøte med tale- og forslagsrett. I 2011 ble ungdomssekretæren en del av forbundets valgte ledelse med fulle rettigheter.

Fellesforbundet reserverte i 2003 én plass i forbundsstyret til ungdommen. Etter landsmøtet i 2011 har ungdommen to plasser i forbundsstyret og seks i representantskapet, med fulle rettigheter.

EL & IT har hatt ungdomsrepresentant i forbundsstyret siden 2006.

Fagforbundet har siden opprettelsen i 2003 hatt plasser til ungdommen i alle bestemmende organer. Har i dag to plasser i forbundsstyret, hvor lederen har stemmerett.

Norsk Jernbaneforbund ga ungdommen plass i forbundsstyret i 2012. Lederen av ungdomsutvalget sitter i forbundsstyret med tale- og forslagsrett.

Postkom har ikke en egen ungdomsrepresentant i forbundsstyret, men høsten 2012 ble Cathrine Ertsaas (30) valgt inn.

HK har lederen for Ungdomsrådet sittet i forbundsstyret fra 2004, og har hatt stemmerett siden 2008.

Norsk Transportarbeiderforbund har hatt ungdomsrepresentant i forbundsstyret med tale og forslagsrett siden 2009.

I Industri Energi har lederen av ungdomsutvalget sitter i forbundsstyret med tale- og forslagsrett.

MFO har en ungdoms-/studentrepresentant i forbundsstyret siden siden 2006.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.03.2013
19:18
16.12.2013 22:04Mest lest

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Debatt

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Høgskolen i Lillehammer (HiL)

«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Thomas Brun / NTB

Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie


Flere saker