JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjør plass til ungdommen!

LO har aldri hatt flere medlemmer under 30 år. Samtidig begynner de unge å få innflytelse i forbundene.13.03.2013
19:18
16.12.2013 22:04

simen@lomedia.no

– Du kan godt kalle meg fagforeningsnerd, gliser Mads Tjøtta og vrenger av seg på overkroppen.

«Don’t fuck with the union», står det på ryggtavla. På leggen har han foreviget LO-logoen. Tatoveringene tok han for å feire at han ble ungdomskontakt i Norsk Sjømannsforbund for to år siden.

Verver mange unge

– Vi trengte et generasjonsskifte, og det ble bestemt at vi skulle starte med ungdomsarbeid. Nå arrangerer vi ungdomskonferanse én gang i året og har rundet 2500 medlemmer under 30 år, forteller Tjøtta.

Norsk Sjømannsforbund(NSF) er et av flere LO-forbund som nylig har startet satsingen på unge medlemmer. Også Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Skolenes Landsforbund (SL) har funnet ut at det må satses på framtidens tillitsvalgte.

– Les: – Unge prater bedre med unge

– Det er dagens studenter som må føre forbundets arbeid videre om ti år. Vi merket at det begynte å bli tynt i rekkene, sier Lene Ness, studentrepresentant i SL.

Men konkurransen om de unge medlemmene i utdanningssektoren er tøff, med Utdanningsforbundet som den store aktøren.

– Det er noe vi prøver ikke å fokusere på, men det er en realitet. Mange av studentene vi verver er allerede medlem av Utdanningsforbundet, og blir overrasket når vi forteller at det ikke er et LO-forbund, sier Ness.

Bedre utvikling enn tidligere

Den systematiske jobbingen med ungdomsarbeid i LO-forbundene har gitt resultater. Siden 2007 har medlemstallet blant de under 30 år økt med 25 000. Bare det siste året har det kommet til 8500 nye medlemmer.

– Det er stort trøkk og mye engasjement i det faglige ungdomsmiljøet, og det ser vi resultater av nå. Jeg har fulgt ungdomsarbeidet tett de siste ti årene, og jeg synes det er en bedre utvikling enn tidligere, fastslår Kristian Tangen i LOs ledelse.

Spesielt antallet studentmedlemmer har vokst kraftig de siste årene. Fra å ligge stabilt på litt over 10 000 studentmedlemmer, har LO i dag organisert rundt 18 000 av de rundt 250 000 registrerte studentene her i landet.

– Studenter ved universiteter og høgskoler, 1. oktober 2011 (SSB)

– Potensialet er enormt, fastslår Tangen.

I dag er 18 forbund representert i LOs sentrale ungdomsutvalg – omtrent dobbelt så mange som ved starten av denne kongressperioden. Flere av forbundene har også sluppet ungdommen til i de øverste organene. I sju av LO-forbundene sitter ungdommen nå i forbundsstyret.

– At alderssammensetningen i LO også gjenspeiles i de øverste organene, vil gjøre fagbevegelsen mer attraktiv for de yngre, tror Tangen.

Ung satsing gir god ungdomspolitikk

Fagforbundet var en pioner i forhold til ungdomsarbeid. Allerede da LOs største forbund ble stiftet i 2003, slapp ungdommen til i alle de bestemmende organer. I dag har de to plasser i forbundsstyret.

– Jeg tror Fagforbundet har tjent veldig på å slippe til ungdommen så tidlig. Vi lager god ungdomspolitikk, og er blitt en organisasjon som blir tatt seriøst, sier Ola Harald Svenning, leder av Fagforbundet Ungdom.

– Les: Svensk LO mister grepet om de yngste

I dag er antallet medlemmer under 30 år i Fagforbundet 34 000, en økning på 10 000 siden oppstarten.

– Vi har innflytelse til å drive aktivitet, og kan få gjennomslag for å drive mange kampanjer og verveaktiviteter, forteller Svenning.

Et populært og effektivt tiltak er «den røde sofaen», som blir plassert ut på landets høyskoler og universiteter. Her får studenter mulighet til å få råd av unge tillitsvalgte. Mange melder seg også inn i Fagforbundet.

Ungdom snakker bedre med ungdom

For å unngå forgubbing, har de fleste forbundene skjønt at man må treffe unge arbeidstakere. Rekruttering og skolering står nå sentralt i mange forbund.

– Vi har hadde stort fokus på verving i fjor, og i dag er en fjerdedel av våre 38 000 medlemmer under 30 år, forteller Dagfinn Svanøe, ungdomssekretær i EL & IT Forbundet.

I 2011 fikk de på plass en egen ungdomssekretær. Svanøe mener at det er avgjørende at ungdommen får innflytelse.

– Ungdom snakker bedre med ungdom. Jeg opplever at den største grunnen til at ungdom ikke er medlem, er fordi de ikke blir spurt, sier Svanøe.

Mange unge i varehandelen

Det er ikke til å stikke under stol at forbundene har forskjellige utfordringer. Handel og Kontor (HK) organiserer medlemmer i en bransje med mange skoleelever og studenter, og merker at det ikke er lett å få folk til å organisere seg.

– Vi har økt antall studentmedlemmer radikalt, men er langt ifra i mål, sier ungdomssekretær Fredrik Sletbakk i Handel og Kontor (HK).

– Det er mange unge som jobber deltid, og mange som sliter med å få på plass tariffavtaler. Det er stort gjennomtrekk, og de siste årene har inntoget av svenske ungdommer i varehandelen presset vilkårene, sier Slettbakk.

Finner ikke opp kruttet på nytt

Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Postkom gjorde plass til ungdommen i Forbundsstyret i fjor høst. For NJF er helt ferske når det kommer til ungdomsarbeid.

– Hele jernbane-Norge mistet en hel generasjon på grunn av liten rekruttering og ansettelsestopp på 1980- og 90-tallet, forteller Amanda Eldnes, leder av NJFs ungdomsutvalg.

Da hun ble valgt til leder, måtte hun starte arbeidet fra bunnen av. Da er det godt å kunne møte unge kolleger fra andre forbund på LOs ungdomskonferanser. I år er det lagt opp til fire fellesaktiviteter.

– Vi lærer ekstremt mye av å høre om hvordan andre forbund jobber, og vi plukker det beste. Ingen grunn til at vi skal finne opp kruttet på nytt, påpeker Eldnes.

LO er fornøyd med arbeidet som gjøres i forbundene.

– For meg virker det som om at det jobbes godt blant unge medlemmer i fagbevegelsen, både organisatorisk og politisk. Bare se på den flotte økningen i unge medlemmer, særlig studentmedlemmer, fastslår Kristian Tangen.

Norsk Arbeidsmandsforbund valgte ungdomssekretær for første gang i 2007, som fikk plass i forbunds- og landsstyremøte med tale- og forslagsrett. I 2011 ble ungdomssekretæren en del av forbundets valgte ledelse med fulle rettigheter.

Fellesforbundet reserverte i 2003 én plass i forbundsstyret til ungdommen. Etter landsmøtet i 2011 har ungdommen to plasser i forbundsstyret og seks i representantskapet, med fulle rettigheter.

EL & IT har hatt ungdomsrepresentant i forbundsstyret siden 2006.

Fagforbundet har siden opprettelsen i 2003 hatt plasser til ungdommen i alle bestemmende organer. Har i dag to plasser i forbundsstyret, hvor lederen har stemmerett.

Norsk Jernbaneforbund ga ungdommen plass i forbundsstyret i 2012. Lederen av ungdomsutvalget sitter i forbundsstyret med tale- og forslagsrett.

Postkom har ikke en egen ungdomsrepresentant i forbundsstyret, men høsten 2012 ble Cathrine Ertsaas (30) valgt inn.

HK har lederen for Ungdomsrådet sittet i forbundsstyret fra 2004, og har hatt stemmerett siden 2008.

Norsk Transportarbeiderforbund har hatt ungdomsrepresentant i forbundsstyret med tale og forslagsrett siden 2009.

I Industri Energi har lederen av ungdomsutvalget sitter i forbundsstyret med tale- og forslagsrett.

MFO har en ungdoms-/studentrepresentant i forbundsstyret siden siden 2006.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.03.2013
19:18
16.12.2013 22:04Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

Jan-Erik Østlie

Ulf synes det er for dyrt for pensjonistene – snudde landsmøtet

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Omsorgsarbeiderne jubler etter seieren mot Stendi i Høyesterett. Nå kan flere stå klare med søksmål

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

Leif Martin Kirknes

LO øker presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

Håvard Sæbø

Christine (22) og Marthe (25) er tillitsvalde i Norges einaste McDonald’s med tariffavtale

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

Jan-Erik Østlie

Folk flest skal ikke betale for strømkabler til oljeplattformene. Oljebransjen må ta regninga, mener tillitsvalgt

Ole Palmstrøm

Vilkårene til tusenvis av postansatte er truet

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

Knut Viggen

Strømsparing i vanlige hjem er beste klimatiltak: – Ubegripelig at ikke politikerne tar tak i det


Flere saker