JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjør plass til ungdommen!

LO har aldri hatt flere medlemmer under 30 år. Samtidig begynner de unge å få innflytelse i forbundene.13.03.2013
19:18
16.12.2013 22:04

simen@lomedia.no

– Du kan godt kalle meg fagforeningsnerd, gliser Mads Tjøtta og vrenger av seg på overkroppen.

«Don’t fuck with the union», står det på ryggtavla. På leggen har han foreviget LO-logoen. Tatoveringene tok han for å feire at han ble ungdomskontakt i Norsk Sjømannsforbund for to år siden.

Verver mange unge

– Vi trengte et generasjonsskifte, og det ble bestemt at vi skulle starte med ungdomsarbeid. Nå arrangerer vi ungdomskonferanse én gang i året og har rundet 2500 medlemmer under 30 år, forteller Tjøtta.

Norsk Sjømannsforbund(NSF) er et av flere LO-forbund som nylig har startet satsingen på unge medlemmer. Også Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Skolenes Landsforbund (SL) har funnet ut at det må satses på framtidens tillitsvalgte.

– Les: – Unge prater bedre med unge

– Det er dagens studenter som må føre forbundets arbeid videre om ti år. Vi merket at det begynte å bli tynt i rekkene, sier Lene Ness, studentrepresentant i SL.

Men konkurransen om de unge medlemmene i utdanningssektoren er tøff, med Utdanningsforbundet som den store aktøren.

– Det er noe vi prøver ikke å fokusere på, men det er en realitet. Mange av studentene vi verver er allerede medlem av Utdanningsforbundet, og blir overrasket når vi forteller at det ikke er et LO-forbund, sier Ness.

Bedre utvikling enn tidligere

Den systematiske jobbingen med ungdomsarbeid i LO-forbundene har gitt resultater. Siden 2007 har medlemstallet blant de under 30 år økt med 25 000. Bare det siste året har det kommet til 8500 nye medlemmer.

– Det er stort trøkk og mye engasjement i det faglige ungdomsmiljøet, og det ser vi resultater av nå. Jeg har fulgt ungdomsarbeidet tett de siste ti årene, og jeg synes det er en bedre utvikling enn tidligere, fastslår Kristian Tangen i LOs ledelse.

Spesielt antallet studentmedlemmer har vokst kraftig de siste årene. Fra å ligge stabilt på litt over 10 000 studentmedlemmer, har LO i dag organisert rundt 18 000 av de rundt 250 000 registrerte studentene her i landet.

– Studenter ved universiteter og høgskoler, 1. oktober 2011 (SSB)

– Potensialet er enormt, fastslår Tangen.

I dag er 18 forbund representert i LOs sentrale ungdomsutvalg – omtrent dobbelt så mange som ved starten av denne kongressperioden. Flere av forbundene har også sluppet ungdommen til i de øverste organene. I sju av LO-forbundene sitter ungdommen nå i forbundsstyret.

– At alderssammensetningen i LO også gjenspeiles i de øverste organene, vil gjøre fagbevegelsen mer attraktiv for de yngre, tror Tangen.

Ung satsing gir god ungdomspolitikk

Fagforbundet var en pioner i forhold til ungdomsarbeid. Allerede da LOs største forbund ble stiftet i 2003, slapp ungdommen til i alle de bestemmende organer. I dag har de to plasser i forbundsstyret.

– Jeg tror Fagforbundet har tjent veldig på å slippe til ungdommen så tidlig. Vi lager god ungdomspolitikk, og er blitt en organisasjon som blir tatt seriøst, sier Ola Harald Svenning, leder av Fagforbundet Ungdom.

– Les: Svensk LO mister grepet om de yngste

I dag er antallet medlemmer under 30 år i Fagforbundet 34 000, en økning på 10 000 siden oppstarten.

– Vi har innflytelse til å drive aktivitet, og kan få gjennomslag for å drive mange kampanjer og verveaktiviteter, forteller Svenning.

Et populært og effektivt tiltak er «den røde sofaen», som blir plassert ut på landets høyskoler og universiteter. Her får studenter mulighet til å få råd av unge tillitsvalgte. Mange melder seg også inn i Fagforbundet.

Ungdom snakker bedre med ungdom

For å unngå forgubbing, har de fleste forbundene skjønt at man må treffe unge arbeidstakere. Rekruttering og skolering står nå sentralt i mange forbund.

– Vi har hadde stort fokus på verving i fjor, og i dag er en fjerdedel av våre 38 000 medlemmer under 30 år, forteller Dagfinn Svanøe, ungdomssekretær i EL & IT Forbundet.

I 2011 fikk de på plass en egen ungdomssekretær. Svanøe mener at det er avgjørende at ungdommen får innflytelse.

– Ungdom snakker bedre med ungdom. Jeg opplever at den største grunnen til at ungdom ikke er medlem, er fordi de ikke blir spurt, sier Svanøe.

Mange unge i varehandelen

Det er ikke til å stikke under stol at forbundene har forskjellige utfordringer. Handel og Kontor (HK) organiserer medlemmer i en bransje med mange skoleelever og studenter, og merker at det ikke er lett å få folk til å organisere seg.

– Vi har økt antall studentmedlemmer radikalt, men er langt ifra i mål, sier ungdomssekretær Fredrik Sletbakk i Handel og Kontor (HK).

– Det er mange unge som jobber deltid, og mange som sliter med å få på plass tariffavtaler. Det er stort gjennomtrekk, og de siste årene har inntoget av svenske ungdommer i varehandelen presset vilkårene, sier Slettbakk.

Finner ikke opp kruttet på nytt

Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Postkom gjorde plass til ungdommen i Forbundsstyret i fjor høst. For NJF er helt ferske når det kommer til ungdomsarbeid.

– Hele jernbane-Norge mistet en hel generasjon på grunn av liten rekruttering og ansettelsestopp på 1980- og 90-tallet, forteller Amanda Eldnes, leder av NJFs ungdomsutvalg.

Da hun ble valgt til leder, måtte hun starte arbeidet fra bunnen av. Da er det godt å kunne møte unge kolleger fra andre forbund på LOs ungdomskonferanser. I år er det lagt opp til fire fellesaktiviteter.

– Vi lærer ekstremt mye av å høre om hvordan andre forbund jobber, og vi plukker det beste. Ingen grunn til at vi skal finne opp kruttet på nytt, påpeker Eldnes.

LO er fornøyd med arbeidet som gjøres i forbundene.

– For meg virker det som om at det jobbes godt blant unge medlemmer i fagbevegelsen, både organisatorisk og politisk. Bare se på den flotte økningen i unge medlemmer, særlig studentmedlemmer, fastslår Kristian Tangen.

Norsk Arbeidsmandsforbund valgte ungdomssekretær for første gang i 2007, som fikk plass i forbunds- og landsstyremøte med tale- og forslagsrett. I 2011 ble ungdomssekretæren en del av forbundets valgte ledelse med fulle rettigheter.

Fellesforbundet reserverte i 2003 én plass i forbundsstyret til ungdommen. Etter landsmøtet i 2011 har ungdommen to plasser i forbundsstyret og seks i representantskapet, med fulle rettigheter.

EL & IT har hatt ungdomsrepresentant i forbundsstyret siden 2006.

Fagforbundet har siden opprettelsen i 2003 hatt plasser til ungdommen i alle bestemmende organer. Har i dag to plasser i forbundsstyret, hvor lederen har stemmerett.

Norsk Jernbaneforbund ga ungdommen plass i forbundsstyret i 2012. Lederen av ungdomsutvalget sitter i forbundsstyret med tale- og forslagsrett.

Postkom har ikke en egen ungdomsrepresentant i forbundsstyret, men høsten 2012 ble Cathrine Ertsaas (30) valgt inn.

HK har lederen for Ungdomsrådet sittet i forbundsstyret fra 2004, og har hatt stemmerett siden 2008.

Norsk Transportarbeiderforbund har hatt ungdomsrepresentant i forbundsstyret med tale og forslagsrett siden 2009.

I Industri Energi har lederen av ungdomsutvalget sitter i forbundsstyret med tale- og forslagsrett.

MFO har en ungdoms-/studentrepresentant i forbundsstyret siden siden 2006.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.03.2013
19:18
16.12.2013 22:04Mest lest

Ida Bing

Nina (25) vil leve av avkastning på bolig og pensjonere seg før 40

For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)

For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Jordbærbonde fikk 250.000 kroner i gebyr. Nå legger han ned produksjonen

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

Yngvil Mortensen

Alenemamma Linn (32) føler Nav ikke tror henne: – Jeg har aldri følt meg dårligere

UHELBREDELIG: Sykdommen har tatt godt for seg av musklene i kroppen, men Bjarkeid er fortsatt krystallklar i toppen.

UHELBREDELIG: Sykdommen har tatt godt for seg av musklene i kroppen, men Bjarkeid er fortsatt krystallklar i toppen.

Nina Hanssen

Som fengselsleder kjempet Knut Bjarkeid for de aller sykeste innsatte. Her gir han politikere et siste spark

Colourbox

Hotell-tilsette gjekk på tips-tap: Arbeidsgivarar kan ta delar av pengane, slår tingretten fast

Norsk Sykepleierforbund mener at koronasituasjonen gir en ekstra grunn for å gi sykepleierne et lønnsløft.

Norsk Sykepleierforbund mener at koronasituasjonen gir en ekstra grunn for å gi sykepleierne et lønnsløft.

Ole Martin Wold

Mekler nå: Overhengende fare for enda en sykepleierstreik

Leder i Unio Stat, Guro Lind, (foran) vurderer å avslutte samarbeidet med LO og YS i statsoppgjøret. Leder i LO Stat, Egil André Aas (i bakgrunnen) mener det har vært et godt samarbeid mellom de tre hovedorganisasjonene i statssektoren.

Leder i Unio Stat, Guro Lind, (foran) vurderer å avslutte samarbeidet med LO og YS i statsoppgjøret. Leder i LO Stat, Egil André Aas (i bakgrunnen) mener det har vært et godt samarbeid mellom de tre hovedorganisasjonene i statssektoren.

Ole Palmstrøm

Unio vurderer å bryte samarbeidet med LO og YS i staten

DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

Ole Palmstrøm

Ansatte har tapt mange tusen på at arbeidsgiver permitterte dem på kort varsel. Nå er reglene presisert

Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Jan-Erik Østlie

Sju saker kan splitte Sp-landsmøtet i helga. Her er lista

Tidligere hjelpepleier og leder av fagforeninga Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, Siri Follerås, reagerer på måten ansatte på Oslos sykehjem følges opp når de er syke.

Tidligere hjelpepleier og leder av fagforeninga Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, Siri Follerås, reagerer på måten ansatte på Oslos sykehjem følges opp når de er syke.

Mimsy Møller

Fagforening mener ansatte på Oslos sykehjem utsettes for forfølgelse: – Blir ikke trodd på at du er syk

Kommentar:

Håvard Sæbø

«120.000 yrkesaktive medlemmer vil bli påvirket av en slik endring», skriver Jørn Eggum

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Uføretrygdede kan ha fått flere tusen kroner for lite fra Nav

– Hvis KS gir mer til Unio enn til de andre, må hele lønnsoppgjøret i kommunesektoren tas på nytt. Derfor tror jeg det er veldig lite sannsynlig at Unio får mer, sier Steinar Holden.

– Hvis KS gir mer til Unio enn til de andre, må hele lønnsoppgjøret i kommunesektoren tas på nytt. Derfor tror jeg det er veldig lite sannsynlig at Unio får mer, sier Steinar Holden.

Martin Guttormsen Slørdal

Eksperter tror ikke Unio får mer, for da må hele oppgjøret starte på nytt

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen stopper streiken i Oslo kommune

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

Kathrine Geard

Petter kjører buss på heltid, uten fast arbeidstid eller rute: – Det eneste jeg vet er at jeg har fri lørdag og søndag

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Eivind Olai Kristiansen

De rødgrønne vil la Vy kjøre tog i Oslo-området

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

Ylva Seiff Berge

Slik har Jan Bøhler påvirket Senterpartiet etter overgangen fra Ap

Jan-Erik Østlie

Fellesforbundets leder ut mot Sp-vedtak: – Gjør valgkampen vanskelig, sier Eggum

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

Svein Tofteng

Rekordhøy støtte til EØS-avtalen, viser ny måling

DELT: Soverom, hjemmekontor og gamingstasjon. Petter Dreiers skrivebord rommer ikke bare arbeids-PCen, men også hans private Playstation. Det at skillet mellom arbeid og fritid viskes ut er egentlig det største problemet med hjemmekontor, sier LO-medarbeideren.

DELT: Soverom, hjemmekontor og gamingstasjon. Petter Dreiers skrivebord rommer ikke bare arbeids-PCen, men også hans private Playstation. Det at skillet mellom arbeid og fritid viskes ut er egentlig det største problemet med hjemmekontor, sier LO-medarbeideren.

Brian Cliff Olguin

Petter synes det er vanskelig å la jobben ligge når han bor på kontoret


Flere saker