JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjør plass til ungdommen!

LO har aldri hatt flere medlemmer under 30 år. Samtidig begynner de unge å få innflytelse i forbundene.13.03.2013
19:18
16.12.2013 22:04

simen@lomedia.no

– Du kan godt kalle meg fagforeningsnerd, gliser Mads Tjøtta og vrenger av seg på overkroppen.

«Don’t fuck with the union», står det på ryggtavla. På leggen har han foreviget LO-logoen. Tatoveringene tok han for å feire at han ble ungdomskontakt i Norsk Sjømannsforbund for to år siden.

Verver mange unge

– Vi trengte et generasjonsskifte, og det ble bestemt at vi skulle starte med ungdomsarbeid. Nå arrangerer vi ungdomskonferanse én gang i året og har rundet 2500 medlemmer under 30 år, forteller Tjøtta.

Norsk Sjømannsforbund(NSF) er et av flere LO-forbund som nylig har startet satsingen på unge medlemmer. Også Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Skolenes Landsforbund (SL) har funnet ut at det må satses på framtidens tillitsvalgte.

– Les: – Unge prater bedre med unge

– Det er dagens studenter som må føre forbundets arbeid videre om ti år. Vi merket at det begynte å bli tynt i rekkene, sier Lene Ness, studentrepresentant i SL.

Men konkurransen om de unge medlemmene i utdanningssektoren er tøff, med Utdanningsforbundet som den store aktøren.

– Det er noe vi prøver ikke å fokusere på, men det er en realitet. Mange av studentene vi verver er allerede medlem av Utdanningsforbundet, og blir overrasket når vi forteller at det ikke er et LO-forbund, sier Ness.

Bedre utvikling enn tidligere

Den systematiske jobbingen med ungdomsarbeid i LO-forbundene har gitt resultater. Siden 2007 har medlemstallet blant de under 30 år økt med 25 000. Bare det siste året har det kommet til 8500 nye medlemmer.

– Det er stort trøkk og mye engasjement i det faglige ungdomsmiljøet, og det ser vi resultater av nå. Jeg har fulgt ungdomsarbeidet tett de siste ti årene, og jeg synes det er en bedre utvikling enn tidligere, fastslår Kristian Tangen i LOs ledelse.

Spesielt antallet studentmedlemmer har vokst kraftig de siste årene. Fra å ligge stabilt på litt over 10 000 studentmedlemmer, har LO i dag organisert rundt 18 000 av de rundt 250 000 registrerte studentene her i landet.

– Studenter ved universiteter og høgskoler, 1. oktober 2011 (SSB)

– Potensialet er enormt, fastslår Tangen.

I dag er 18 forbund representert i LOs sentrale ungdomsutvalg – omtrent dobbelt så mange som ved starten av denne kongressperioden. Flere av forbundene har også sluppet ungdommen til i de øverste organene. I sju av LO-forbundene sitter ungdommen nå i forbundsstyret.

– At alderssammensetningen i LO også gjenspeiles i de øverste organene, vil gjøre fagbevegelsen mer attraktiv for de yngre, tror Tangen.

Ung satsing gir god ungdomspolitikk

Fagforbundet var en pioner i forhold til ungdomsarbeid. Allerede da LOs største forbund ble stiftet i 2003, slapp ungdommen til i alle de bestemmende organer. I dag har de to plasser i forbundsstyret.

– Jeg tror Fagforbundet har tjent veldig på å slippe til ungdommen så tidlig. Vi lager god ungdomspolitikk, og er blitt en organisasjon som blir tatt seriøst, sier Ola Harald Svenning, leder av Fagforbundet Ungdom.

– Les: Svensk LO mister grepet om de yngste

I dag er antallet medlemmer under 30 år i Fagforbundet 34 000, en økning på 10 000 siden oppstarten.

– Vi har innflytelse til å drive aktivitet, og kan få gjennomslag for å drive mange kampanjer og verveaktiviteter, forteller Svenning.

Et populært og effektivt tiltak er «den røde sofaen», som blir plassert ut på landets høyskoler og universiteter. Her får studenter mulighet til å få råd av unge tillitsvalgte. Mange melder seg også inn i Fagforbundet.

Ungdom snakker bedre med ungdom

For å unngå forgubbing, har de fleste forbundene skjønt at man må treffe unge arbeidstakere. Rekruttering og skolering står nå sentralt i mange forbund.

– Vi har hadde stort fokus på verving i fjor, og i dag er en fjerdedel av våre 38 000 medlemmer under 30 år, forteller Dagfinn Svanøe, ungdomssekretær i EL & IT Forbundet.

I 2011 fikk de på plass en egen ungdomssekretær. Svanøe mener at det er avgjørende at ungdommen får innflytelse.

– Ungdom snakker bedre med ungdom. Jeg opplever at den største grunnen til at ungdom ikke er medlem, er fordi de ikke blir spurt, sier Svanøe.

Mange unge i varehandelen

Det er ikke til å stikke under stol at forbundene har forskjellige utfordringer. Handel og Kontor (HK) organiserer medlemmer i en bransje med mange skoleelever og studenter, og merker at det ikke er lett å få folk til å organisere seg.

– Vi har økt antall studentmedlemmer radikalt, men er langt ifra i mål, sier ungdomssekretær Fredrik Sletbakk i Handel og Kontor (HK).

– Det er mange unge som jobber deltid, og mange som sliter med å få på plass tariffavtaler. Det er stort gjennomtrekk, og de siste årene har inntoget av svenske ungdommer i varehandelen presset vilkårene, sier Slettbakk.

Finner ikke opp kruttet på nytt

Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Postkom gjorde plass til ungdommen i Forbundsstyret i fjor høst. For NJF er helt ferske når det kommer til ungdomsarbeid.

– Hele jernbane-Norge mistet en hel generasjon på grunn av liten rekruttering og ansettelsestopp på 1980- og 90-tallet, forteller Amanda Eldnes, leder av NJFs ungdomsutvalg.

Da hun ble valgt til leder, måtte hun starte arbeidet fra bunnen av. Da er det godt å kunne møte unge kolleger fra andre forbund på LOs ungdomskonferanser. I år er det lagt opp til fire fellesaktiviteter.

– Vi lærer ekstremt mye av å høre om hvordan andre forbund jobber, og vi plukker det beste. Ingen grunn til at vi skal finne opp kruttet på nytt, påpeker Eldnes.

LO er fornøyd med arbeidet som gjøres i forbundene.

– For meg virker det som om at det jobbes godt blant unge medlemmer i fagbevegelsen, både organisatorisk og politisk. Bare se på den flotte økningen i unge medlemmer, særlig studentmedlemmer, fastslår Kristian Tangen.

Norsk Arbeidsmandsforbund valgte ungdomssekretær for første gang i 2007, som fikk plass i forbunds- og landsstyremøte med tale- og forslagsrett. I 2011 ble ungdomssekretæren en del av forbundets valgte ledelse med fulle rettigheter.

Fellesforbundet reserverte i 2003 én plass i forbundsstyret til ungdommen. Etter landsmøtet i 2011 har ungdommen to plasser i forbundsstyret og seks i representantskapet, med fulle rettigheter.

EL & IT har hatt ungdomsrepresentant i forbundsstyret siden 2006.

Fagforbundet har siden opprettelsen i 2003 hatt plasser til ungdommen i alle bestemmende organer. Har i dag to plasser i forbundsstyret, hvor lederen har stemmerett.

Norsk Jernbaneforbund ga ungdommen plass i forbundsstyret i 2012. Lederen av ungdomsutvalget sitter i forbundsstyret med tale- og forslagsrett.

Postkom har ikke en egen ungdomsrepresentant i forbundsstyret, men høsten 2012 ble Cathrine Ertsaas (30) valgt inn.

HK har lederen for Ungdomsrådet sittet i forbundsstyret fra 2004, og har hatt stemmerett siden 2008.

Norsk Transportarbeiderforbund har hatt ungdomsrepresentant i forbundsstyret med tale og forslagsrett siden 2009.

I Industri Energi har lederen av ungdomsutvalget sitter i forbundsstyret med tale- og forslagsrett.

MFO har en ungdoms-/studentrepresentant i forbundsstyret siden siden 2006.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.03.2013
19:18
16.12.2013 22:04Mest lest

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Leif Martin Kirknes

Nå skal det svi mer å si opp jobben

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

Roy Ervin Solstad

– Det er jo litt rart å kalle det lønnsforhandlinger, når vi aldri forhandler om lønn

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

Martin Guttormsen Slørdal

– Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

– Syke og uføre mennesker mister all sin inntekt, ofte over natten og uten noe varsel. De orker ikke mer

Ole Palmstrøm

Både kunder og ansatte i villrede: – Hæ? Skal Trondheim postkontor legges ned?

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn


Flere saker