JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nei til uavhengig PST-gransking

Stortinget må få bedre innsyn i hva Politiets sikkerhetstjeneste (PST) driver med, og hvilke vurderinger som gjøres, mener Frp og Høyre.

Men Ap avviser forslaget om en uavhengig undersøkelse.

Terrorhåndtering sto sentralt da Stortinget tok fatt på høstsesjonen med den bredt anlagte trontaledebatten tirsdag.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) åpnet med å si at han tar det fulle ansvaret for det som gikk galt 22. juli, mens justisminister Knut Storberget (Ap) redegjorde om den allerede varslede styrkingen av PST, helikopterberedskapen, Oslo politidistrikt og Sivilforsvaret.

Både Stoltenberg og Storberget mente at det Frp ønsker undersøkt, ligger trygt innenfor mandatet til 22. juli-kommisjonen. Frp foreslår at Stortinget oppretter et uavhengig utvalg for å undersøke og vurdere PSTs innsats før, under og etter terrorhandlingene.

– Noe å skjule?

Opposisjonen var ikke imponert.

– Jeg er skuffet. Situasjonen er at regjeringen, og den alene, håndterer alle forhold knyttet til terroranslagene i Norge. 22. juli-kommisjonen er regjeringens egen kommisjon. Det virker som regjeringen er redd for at noe skal komme ut. Hva er i så fall det? Jeg er urolig for hele situasjonen, sa Frp-leder Siv Jensen til NTB etter at både Stoltenberg og Storberget ga Frps forslag en kald skulder.

Jensen legger til at det er Stortinget som vedtar budsjettene, også for PST.

– Nå gjør vi det på sviktende grunnlag, fordi vi ikke har tilstrekkelig kunnskap. Det ville være uansvarlig om vi ikke engasjerte oss i disse spørsmålene, sier hun.

Også Høyre-leder Erna Solberg mener Stortinget har for tynn kunnskap om PST. Høyre kan derfor komme til å stille seg bak Frp-forslaget.

– Det er Stortinget som er det bevilgende organ, og da må vi få vite mer om hva status er for PST, sa Solberg.

Høyre-lederen pekte dessuten på at 22. juli-kommisjonen kun vil ta utgangspunkt i en bestemt hendelse, mens det er avdekket et behov for å vurdere ressursene i hele politiet på et mer generelt grunnlag.

Tok ansvaret

I sin tale under åpningen av debatten takket Stoltenberg Stortinget for at opposisjonen valgte å stå samlet etter angrepene. Samtidig tok han det fulle ansvar for håndteringen av krisen.

– La meg slå fast med bred penn: Ansvaret er mitt, for politiet, beredskapstroppen, helikoptrene og sykehusene. Jeg er ydmyk for at ikke alt fungerte som det burde 22. juli. Derfor skal vi lære, og vi skal jobbe for å øke tryggheten. Jeg forstår at mange er utålmodige, men jeg advarer mot forhastede konklusjoner, sa Stoltenberg.

I vandrehallen senere på dagen var statsministeren lunken til forslaget om en uavhengig gjennomgang av PST.

– PST vil bli vurdert av den uavhengige kommisjonen som allerede er nedsatt. Da får Stortinget og alle et grunnlag som vi kan trekke lærdommer av, sa Stoltenberg.

Storberget mente at det ikke er grunnlag for å ha to kommisjoner gående parallelt, men at regjeringen skulle lytte til Frps argumenter når forslaget kom opp i den utvidede forsvars- og utenrikskomiteen senere tirsdag. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse