JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ligner mer og mer på Kuwait

Hver tiende krone på statsbudsjettet er en oljekrone. NHO-sjef John G. Bernander frykter at norsk økonomi er blitt for avhengig av oljen.

– Veksten i norsk økonomi har vært ekstremt oljedominert de siste tre årene. Norge ligner mer på Kuwait enn noensinne, sier Bernander til NTB.

Bruken av oljeinntekter har økt med drøyt 80 milliarder kroner fra 2001 til 2011. I år er det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet på knappe 113 milliarder, hvilket tilsvarer 5,5 prosent av bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge.

Ifølge NHO-sjefen er det grunn til å frykte en todeling av norsk økonomi, der oljerelaterte næringer går så det suser, mens konkurranseutsatt industri sakker akterut.

Tre grep

– Det er mørkere skyer over norsk økonomi enn hva vi kunne forutse før sommeren. Sterkere krone og høyere rente vil skape store problemer for eksportbedriftene, og derfor bør regjeringen legge opp til en nøytral og forsiktig pengebruk i statsbudsjettet til neste år, sier han.

Bernander er spent på om budsjettet blir så stramt som statsminister Jens Stoltenberg har varslet og viser til at norsk økonomi er preget av stor usikkerhet i øyeblikket. Han etterlyser en bred debatt om hvordan konkurransekraften i industrien kan revitaliseres.

– Politikerne og partene i arbeidslivet kan påvirke konkurranseevnen på tre måter. Sammen kan vi lempe på arbeidstidsbestemmelsene, fjerne formuesskatten og bidra til et mer moderat lønnsnivå. Hver norske arbeidsplass må tilsvare minst 500.000 kroner i verdiskapning for å være lønnsom. Det er mye mer enn hos våre konkurrenter, sier han.

Lekkasjer

Regjeringens forslag til statsbudsjett legges fram torsdag. En rekke lekkasjer har tilflytt pressen. Etter de foreløpige reaksjonene å dømme, blir det nok av forhold å kritisere for pressgrupper og opposisjonspartier.

Statsministeren virker selv forberedt på å få kjørt seg. Under Aps landsstyremøte i forrige uke slo Stoltenberg fast at det vil komme protester.

– Vi er nødt til å holde igjen på pengebruken av hensyn til jobbene og konkurranseevnen. Vi skal styre unna alle feller som er fristende på kort sikt og gjøre nei til en dyd, sa han.

Økt matmoms, kutt i kontantstøtten og omlegging av bilavgiftene er noen av lekkasjene fra budsjettet. At terrorangrepene 22. juli får klare budsjettkonsekvenser er åpenbart. I tirsdagens trontaledebatt varslet Stoltenberg ekstrabevilgninger til Oslo-politiet, helikoptertjenesten og beredskapstroppen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse