JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jubel i unge orkestre

Tusenvis av barn som spiller i orkestre, får nå tilgang til korpsenes tilskuddsordning for instrumentkjøp.

bjorn.erik.dahl@anb.no

I 2006 innførte den rødgrønne regjeringen en innkjøpsordning for kjøp av musikkinstrumenter til landets korps. Ordningen er etter hvert doblet i sum til 10,5 millioner kroner i 2011. Nå inkluderer regjeringen også unge orkestre i ordningen når statsbudsjettet legges fram torsdag.

– Unge orkestre kan søke om tilskudd til instrumenter på linje med korpsene, men den halve millionen som vi økte ordningen med fra i fjor til i år vil være øremerket orkestrene, sier Aps Arild Stokkan-Grande til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Korpsene må altså finne seg i konkurranse, men ifølge Stokkan-Grande har det verste presset på ordningen gitt seg siden den ble innført i 2006.

Sosial utjamning

– Vi ser hvor viktig ordningen har vært for korpsene, og nå er det riktig å inkludere også orkestrene, sier Ap-representanten, som mener orkestrene spiller en svært viktig del i integreringsarbeidet blant barn og unge. Stokkan-Grande vil også bidra til sosial utjamning, slik at ikke bare barn med rike foreldre skal kunne spille cello eller fiolin.

Terje Winther, som er leder i De Unges Orkesterforbund, gir overfor ANB uttrykk for en enorm lettelse og glede.

– Dette har vi jobbet for lenge. Vi ser at kvaliteten på unge utøvere har gått kraftig opp. I dag er 12 år gamle musikere gjerne på nivå med det 22-åringer var på for 20 år siden, sier Winther, som tror både kulturskoler og frifondsordninger har sin del av æren for framgangen.

Matche kvaliteten

– Men så har vi altså ikke hatt instrumenter til å matche kvaliteten, legger han til.

Han legger også vekt på integreringsaspektet, og at slett ikke alle foreldre har råd til å kjøpe instrumenter.

Winther leder en organisasjon i vekst som samler 4.100 barn og unge i 133 orkestre. Han ser nå fram til at de orkestrene som har brukt aktivitetsmidler på instrumenter nå faktisk kan bruke penger på begge deler. (ANB)

Annonse
Annonse