JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever kartlegging av lovbrudd

Situasjonen nå viser sykdomstegn i arbeidslivet. Det mener Unio, som ber Arbeidstilsynet å lage en oversikt over arbeidsmiljøbrudd.

christina.halvorsen@anb.no

– Det har nå lenge pågått en debatt om arbeidsmiljøloven, blant annet i kjølvannet av Adecco-skandalen, Trondheim kommune og et Oslo-sykehus. Debatten om arbeidstid viser at det florerer med brudd på Arbeidsmiljøloven. Mange av dem kommer i offentlig sektor, men ikke bare der.

Det poengterer Unio-leder Anders Folkestad overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi får en debatt som nesten er uhåndterlig når det fremstår som at å bryte Arbeidsmiljøloven nærmest er dagligdags, og arbeidsgiversiden skylder på at det er loven som er problemet, ikke bruddene, sier Folkestad.

Systematisk gjennomgang

Nå vil Unio at Arbeidstilsynet rydder opp og sørger for en grundig og systematisk gjennomgang over bruddene, i form av en undersøkelse.

– Vi forventer at Arbeidstilsynet legger frem en oversikt over hva de mange bruddene handler om. Vi vil vite hva slags type brudd det dreier seg om, omfanget og hvor i arbeidslivet det skjer. Dette er viktig for en mer kvalifisert debatt om omfanget og alvorlighetsgarden av bruddene, sier Folkestad.

– Selv om dette arbeidet er ressurskrevende, er det Arbeidstilsynets jobb å kontrollere. Har de ikke ressursene, må regjeringen stille ressursene til rådighet, understreker Folkestad.

Særlig helsesektoren

Unio vil ha oversikt over brudd i alle bransjer, men Folkestad påpeker at det særlig er helsesektoren de nå er opptatt av.

– Dette er en bransje med høyt sykefravær, kvinnedominans og som er deltidspreget. Vi frykter at det skal utvikle seg en «det er ikke så farlig»-kultur fra arbeidsgiversiden, påpeker Unio-lederen.

En oversikt fra Arbeidstilsynet vil Unio bruke til å gjøre en «enda bedre jobb på vegne av medlemmene».

– I det ligger det også å presse arbeidsgiverne til å ta større ansvar og ikke vri seg unna, slik vi ser nå. Det holder ikke å si at det er loven det er noe feil med, påpeker han.

Haster

Og det haster å skaffe en slik oversikt, mener Folkestad.

– Verken vi eller arbeidsgiverne kan leve med en situasjon der det stadig blir rapportert om brudd på Arbeidsmiljøloven og arbeidstidsbestemmelsene. Når brudd på loven nærmest blir en gjenganger, er det et sykdomstegn for arbeidslivet. I arbeidslivet ellers er det slik at når lovbrudd blir avdekket, skjerpes innsatsen. Her er det etterlevelse som må være kravet, påpeker Folkestad.

Opplegget til en slik undersøkelse må drøftes på førstkommende rådsmøte i Arbeidstilsynet, mener Unio. (ANB)

Annonse
Annonse