JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Redder liv hver dag

Norske vektere reddet liv hver eneste dag i fjor, og tok seg også av titusener av butikktyver, togsnikere og andre mer eller mindre uønskede elementer.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Det viser den ferske statistikken for sikkerhetsbransjen fra NHO Service. Norske vektere skal ha reddet 535 menneskeliv i 2010, mot 232 liv i 2009, ifølge tallene som bedriftene har rapportert inn til NHO Service.

– Livreddende innsats i kjøpesenter og andre offentlige steder er en stor og økende oppgave. Dette dreier seg om øyeblikkelig hjelp ved hjertestans, overdosetilfeller og annet. 1.730 personer fikk førstehjelp i forbindelse med alt fra drukning og bevisstløshet til blødninger og mindre skader, sier fagsjef Runar Karlsen i NHO Service til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Holder tyvene tilbake

Bransjen holdt tilbake 20.400 personer i 2010. Dette er personer som er holdt tilbake i forbindelse med butikktyveri, bilinnbrudd, lommetyveri, bråk og trusler, sniking på tog, buss eller T-bane, graffiti, urinering, eller annen utilbørlig adferd på områder hvor selskapene har oppdrag.

Etter norsk lov er denne tilbakeholdelsen kun kortvarig og inntil politiet kan overta ansvaret.

En annen kategori er de 98.400 personene som ble bortvist fra steder som jernbane- og T-banestasjoner. Halvparten av bortvisningene knyttet seg til kollektivtransport.

Vektere sto for 6.600 anmeldelser på vegne av kunder i 2010. Dette gjaldt forhold som blant annet tyveri og hærverk.

Anmeldelser

– Til tross for det relativt høye antallet bortvisninger og tilbakeholdelser var det kun 900 tilfeller der vekter anmeldte publikum for klanderverdig oppførsel. Dette gjaldt vold, verbal trakassering og annet. Motsatt vei var det kun 29 tilfeller der publikum anmeldte vekter for mulig klandreverdige forhold, heter det i bransjerapporten.

25 av disse sakene er etterforsket på grunn av påstander om voldsutøvelse, men henlagt som intet straffbart forhold eller på grunn av bevisets stilling. Ett av disse tilfellene har ført til tiltale med påfølgende avskjedigelse av vekteren.

Tar gjerne flere oppdrag

– Det forventes at det offentlige vil fortsette den positive trenden med en balansert utsetting av tjenester for bedre å kunne bruke egne ressurser til prioriterte formål. I mange tilfeller vil dette kunne frigjøre økonomiske ressurser, i tillegg til at fagpersonell kan benyttes der dette er mest nødvendig. Et eksempel er fangetransport, sier fagsjef Runar Karlsen i NHO Service.

Beregninger utført av NHO Service viser at 320 årsverk i politiet brukes til framstilling og transport.

– Dersom disse ble overført til andre viktigere oppgaver i politiet og erstattet med ansatte fra sikkerhetsselskapene, ville dette gi politiet mulighet til å prioritere en bedre bruk av sine ressurser, mener Karlsen.

Milliardbutikk

Samlet var det 243 godkjente sikkerhetsselskaper i Norge ved utgangen av 2010. NHO Service organiserer 187 virksomheter innen vakt og sikkerhet i Norge, noe som er en markedsandel på 80 prosent. De har en samlet omsetning på 6,4 milliarder kroner og 7.600 årsverk ved utgangen av 2010. Bransjen omsetter for 8 milliarder totalt.

Andelen boliger med boligalarm tilknyttet alarmsentral har økt fra 15,3 til 16 prosent fra 2009 til 2010. Boligalarm utgjør vel en milliard kroner av bransjens omsetning. (ANB)

Annonse
Annonse