JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sverige: Bygningsstreik utsatt

Den svenske meklingsmyndigheten bestemte i dag at bygningsarbeiderstreiken som skulle startet i morgen tidlig må utsettes i to uker.

Byggnadsarbetarförbundet sa lørdag nei til tilbudet fra meklerne, mens arbeidsgiverne aksepterte det. Dermed lå det an til at 2.800 bygningsarbeidere vilel gå ut i streik fra tirsdag morgen.

I dag valgte imidlertid meklingsmyndigheten å benytte seg av sin rett til å nedlegge et midlertidig forbud mot arbeidsstans. Det betyr at meklerne skaffer seg to uker ekstra tid for å forsøke å finne løsmning på konflikten.

Ikke en lønnskonflikt

Konflikten i den svenske byggenæringen handler ikke om størrelsen på årets lønnstillegg. På den fronten er det industrien som legger lista i egne forhandlinger. I byggenæringen er det først og fremst Byggnads krav om å få inn bestemmelser i tariffavtalen om at hovedentreprenører har plikt til å sørge for at underentreprenører følger arbeidsmiljøloven og tariffavtalen, som skaper strid. I tillegg strides partene om arbeidsmiljøsertifisering, arbeidstid og likebehandling av innleid personell.

Mens arbeidsgiverne karakteriserte meklernes tilbud som «vel avveid» vendte Byggnads tommelen ned:

- Vi synes ikke tilbudet er godt., Det inneholder ingen konkrete forslag når det gjelder våre viktigste krav, sa tariffsekretær Torbjörn Hagelin til svensk LOs nettavis Arbetet.se, etter at forbundet hadde levert sitt nei-svar på lørdag.

Nei også i industrien

Også industriforbundene, med IF Metall i spissen, sa lørdag nei til et tilbud fra meklerne. Også i dette oppgjøret, som danner malen for hvor store lønnstillegg som skal gis, sa arbeidsgiverne ha til tilbudet fra meklerne.

Ifølge Arbetet.se hadde tilbudet fra meklerne en økonomisk ramme3 på 6 %, fordelt over tre år. En halv prosent var satt av til å finansiere forbedrete tilbud om delpensjon og arbeidstid. Resten til lønnsøkninger.

Forbundsleder Anders Ferbe i IF Metall begrunnet forbundets nei med at man ikke ønsker en så lang avtaleperiode som tre år, at man er misfornøyd med lavlønnsprofilen og at man ikke er tilfreds med forslaget til løsning omkring delpensjonene og foreldrebetaling.

Også de øvrige forbundene som deltar i industriforhandlingene; GS, Unionen, Sveriges Ingenjörer og Livs vendte tomlene ned for meklernes tilbud.

Tariffavtalene i industrien utløper i månedsskiftet mars/april, og en eventuell streik vil først blir iverksatt da.

Annonse
Annonse