JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fornøyde funksjonshemmede

Unge funksjonshemmede er fornøyd med regjeringens nye forslaget for å få flere funksjonshemmde i jobb. Les alt om statsbudsjettet her.

I forbindelse med statsbudsjettet for 2012 har regjeringen lansert en jobbstrategi for funksjonshemmede. Strategien inneholder en rekke tiltak som er spesielt rettet mot ungdom.

Regjeringen vil blant annet ha 1.000 flere tiltaksplasser for personer med nedsatt funksjonsevne.

71.200 tiltaksplasser

500 av tiltaksplassene er knyttet til en egen sysselsettingsstrategi for funksjonshemmede.

Totalt setter regjeringen av penger til om lag 71.200 tiltaksplasser neste år, noe som er på nivå med inneværende år.

Regjeringen har i lang tid jobbet med å utarbeide en egen strategi som skal sørge for at mennesker med nedsatt funksjonsevne kommer ut i jobb. Satsingen må forstås på bakgrunn av økningen i antallet unge uføre. Over 36.000 nordmenn under 30 år mottar uføretrygd eller arbeidsavklaringspenger.

Fornøyd

– Unge funksjonshemmede er svært positive til at regjeringen nå har fått på plass en jobbstrategi for funksjonshemmede. Spesielt positivt er det at målgruppen for strategien er ungdom, sier styreleder i Unge funksjonshemmede Adrian Tollefsen, og legger til:

– Strategien har dessverre ikke alle de tiltakene vi kunne ønsket oss, men ungdomsfokuset er absolutt et steg i riktig retning, og vi ser frem til å se effekten av strategien i praksis.

Unge funksjonshemmede er en paraplyorganisasjon for 31 organisasjoner for unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer.

– Med jobbstrategien setter regjeringen inn helt nye tiltak for å få flere i jobb og færre på stønad, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til NTB

Hun viser til at 78.000 funksjonshemmede ønsker seg jobb. 22.000 av disse er under 30 år.

– Det er en tragedie for den enkelte og dyrt for samfunnet når mennesker blir uføre i ung alder. Vi må gjøre alt vi kan for at færrest mulig havner i den situasjonen. Derfor er strategien spesielt rettet mot unge med nedsatt funksjonsevne som er under 30 år, sier Bjurstrøm.

20 pst økning

Hun håper tiltakene i jobbstrategien vil bidra til å reversere økningen i antallet unge uføre. Over 36.000 nordmenn under 30 år mottar uføretrygd eller arbeidsavklaringspenger. Totalt har antallet unge uføre økt med 20 prosent på fem år. Blant befolkningen for øvrig er økningen i nye uføretilfeller på under én prosent.

Ifølge Bjurstrøm er hovedtanken med jobbstrategien å gjøre overgangen mellom utdanning og jobb lettere. Hun viser til at regjeringen i forslaget til statsbudsjett øker antallet tiltaksplasser for personer med nedsatt arbeidsevne med 1.000. Halvparten av disse nye plassene er knyttet til jobbstrategien.

Coacher

I jobbstrategien foreslår regjeringen å bevilge 25 millioner kroner til et nytt forsøk med tilretteleggingstilskudd til arbeidsgiver. Tilskuddet skal dekke dokumenterte utgifter ved tilrettelegging av arbeidsplassen.

I tillegg opprettes egne prosjektleder- eller koordinatorstillinger i hvert fylke og i Nav for å sikre god oppfølging av jobbstrategien. Behovs- og arbeidsevnevurderinger vil være en viktig oppgave for disse.

De såkalte arbeidslivscoacher er enda et grep i strategidokumentet. Slike coacher skal opprettes i hvert fylke, blant annet for å støtte arbeidsgivere som møter utfordringer i forbindelse med å ansette funksjonshemmede.

Forsøksordningen der fysisk handikappede får hjelp av en assistent til å fungere i arbeidslivet, foreslås styrket med 10 millioner kroner i forslaget til statsbudsjett. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse