JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever å slippe nedbemanning i NAV

NTL NAV mener budsjettet konsoliderer stillinger, og er glade for midler til IKT-satsing.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Regjeringen fastslår at de tre viktigste områdene for NAV i 2012 blir å styrke oppfølgingen av brukerne, styrke kvaliteten i ytelsesforvaltningen og moderniseringen av IKT-systemene.

Det omfattende arbeidet med å rydde opp i IKT-systemet får 220 millioner kroner i 2012. Dette arbeidet gjør også at driftsutgiftene til NAV stiger, og for å kompensere dette bevilger regjeringen 200 millioner kroner ekstra til etatens driftsbudsjett.

Leder Jarle Berge i NTL NAV synes budsjettet er tilstrekkelig til å konsolidere NAV.

- Det er ikke et sprudlende budsjett, men likevel et budsjett for konsolidering i NAV. NTL NAV er spesielt fornøyde med satsinga på IKT. Det betyr at vi kan starte den lange veien mot et moderne NAV. Vi er også glade for at økte driftskostnader på IKT blir kompensert med 200 millioner kroner. Vi foutsetter derfor at det ikke blir nedbemanning i NAV i 2012. Det er helt nødvendig for å opprettholde motivasjon, kompetanse og kapasitet i NAV, sier han.

Regjeringen er ikke fornøyd med oppfølgingen NAV gir sine brukere, og regjeringen krever bedringer fremover. Derfor bes NAV om å utarbeide en langsiktig plan som skal gi forbedringer.

Etter flere år med hardt arbeid for å få ned saksbehandlingstidene i NAV, poengterer regjeringen nå viktigheten av å styrke kvaliteten i ytelsesforvaltningen.

Regjeringen minner også i budsjettdokumentene om at en så kompleks organisasjon som NAV må få bruke tid på å forbedre seg, og regjeringen venter at et nytt IKT-system vil gi mer fornøyde brukere.

For 2012, legger regjeringen opp til at NAV skal ha 71 200 tiltaksplasser i 2012. Dette er på samme nivå som i år. 17 000 av disse skal benyttes til arbeidsledige, mens 54 200 er satt av til personer med nedsatt funksjonsevne.

NTL NAV hadde ønska seg flere tiltaksplasser.

- Tiltaksplasser på samme nivå som 2011 er etter vår mening for lite i forhold til det samla behovet. Vi registrerer at en større del av tiltaksplassene retter seg mot brukere med redusert funksjonsevne, noe vi mener er i tråd med NAV-reformen. Men vi er skeptiske til en reduksjon av tiltaksplasser for ordinære arbeidssøkere, spesielt sett på bakgrunn av den finansielle uroen i Europa, sier han.

NTL NAV er glade for satsingen på jobbstrategien for personer med nedsatt funksjonsevne, men synes 500 nye tiltaksplasser er en for liten satsing og ikke offensiv nok.

Enslige forsørgere må også få seg jobb tidligere. For de enslige forsørgerne som mottar overgangsstønad i dag, er det et krav om at de må i yrkesretta aktivitet fra den dagen det yngste barnet fyller tre år. Denne perioden kuttes fra 1. januar 2012, slik at kravet er at forsørgeren må inn i yrkesretta aktivitet fra den dagen det yngste barnet fyller ett år. Dette vil kun gjelde nye tilfeller.

Annonse

Flere saker

Annonse