JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Budsjett i krisefryktens tegn

–Vi må si nei til mye for å oppfylle det viktigste: å ta vare på arbeidsplassene, sa finansminister Sigbjørn Johnsen da han presenterte regjeringens forslag til statsbudsjett.

einar.fjellvik@lomedia.no

nina.sandaas@lomedia.no

– Politikk er ikke bare å ville; det er også å velge. En politikk der alle ønsker og krav blir oppfylt, gir ingen god helhet, la han til.

Som varslet la regjeringen fram et forslag til statsbudsjett som er gjennomsyret av bekymring for at den internasjonale økonomiske krisa også skal ramme Norge.

– Vårt viktigste forsvarsverk er å holde orden i eget hus, hevdet finansministeren , som minnet om at hver tiende arbeidstaker i Europa er arbeidsløs.

– Dette skjer i nabolaget vårt. Og det angår oss. Vi er avhengig av landene rundt oss. Vi har tette økonomiske bånd. Vår handel med andre land er en forutsetning for vår velstand. Å tro at vi ikke kan bli rammet av det som skjer rundt oss, er farlig.

LES MER: Les hele finanstalen

Vekst også neste år

På tross av økende internasjonal usikkerhet ventes norsk økonomi og sysselsetting å vokse pent i 2012. Arbeidsledigheten anslås å holde seg på dagens nivå.

Norsk fastlandsøkonomi har vokst sammenhengende siden høsten 2009. Den ventes å vokse på linje med det historiske gjennomsnittet både i år og neste år.

I samme spor

Verdiskapningen er nå høyere enn før finanskrisen. Norge har klart seg godt før, under og etter krisen. Og slik vil det fortsette også til neste år. Veksten vil fortsette i noe langsommere takt enn anslått i vår i revidert nasjonalbudsjett. Lave renter, høy sparing i husholdningene og en historisk lav arbeidsledighet gir grunnlag for vekst i husholdningenes etterspørsel. BNP for Fastlands-Norge anslås å øke med drøyt 3 % neste år.

Lav ledighet

Også i arbeidsmarkedet har utviklingen vært positiv og vil fortsette slik. Finanskrisen førte til et fall i sysselsettingen med 50 000 personer fram til i fjor vår. Denne nedgangen er nå langt på vei gjenvunnet, samtidig som arbeidsstyrken har økt. Dermed har arbeidsledigheten gått noe ned.

Det siste halvåret har ledigheten holdt seg rund 31/4 av arbeidsstyrken (AKU-nivå). Ledigheten vil holde seg på samme lave og stabile nivå i 2012, ja helt fram til 2015tror regjeringen. I budsjettet ventes det at sysselsetting og arbeidsstyrke vil vokse om lag i takt gjennom det neste halvannet året. I år er sysselsettingsveksten 30 000 personer og neste år anslås den til 40 000.

Lønnsvekst på 4%

Lønnskostnadene i Norge har steget mye. Målt i felles valuta var kostnadene per time over 50 prosent høyere i norske industribedrifter i fjor enn hos våre handelspartnere i EU. Også i år og neste år ventes klart høyere lønnsvekst i Norge enn landene rundt oss. Begge årene anslås årslønnsveksten til 4 %.

Høye eksportpriser og god produktivitet har i noen år dempet utslaget på lønnsomheten. Det finnes ingen garanti for at det vil fortsette slik. Regjeringen minner om at hensynet til konkurranseutsatte næringer må komme i forgrunnen i lønnsoppgjøret.

Todelingen i norsk økonomi – skjermede næringer og leverandører til oljeindustrien på den ene siden og konkurranseutsatt næringer på den andre – er en annet forhold som vil få stor betydning for økonomien framover.

Annerledeslandet kan rammes

Norge er i en helt spesiell økonomisk situasjon med sterkere statsfinanser enn de flest andre land. Folk har en gjennomgående høy materiell levestandard og god utdanning. At det vil fortsette slik, er ikke naturgitt.

Usikkerheten i internasjonal økonomi er nå svært stor. Det er en setning som gjentas mange ganger i nasjonalbudsjettet. Økt usikkerhet om flere staters evne til å betjene sine gjeldsforpliktelser har ført til stor uro i finansmarkedene. Rentene har steget både for stater og banker. Den økonomiske veksten avtar, likeså flater veksten i verdenshandelen ut. I gjennomsnitt hver tiende arbeidstaker er nå arbeidsledig i Europa.

–Å tro at vi ikke kan blir rammet av det som skjer rundt oss, er farlig, advarte finansminister Sigbjørn Johnsen i finanstalen.

Annonse
Annonse