JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

740 mill. til lokal helse

Regjeringen foreslår å bevilge rundt 740 millioner kroner til oppfølging av samhandlingsreformen i 2012. Les alt om statsbudsjettet her.

Dette er en økning på 150 millioner kroner.

– Kommunene skal motiveres til å behandle sykdom så tidlig som mulig, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).Av budsjettforslaget er 85 millioner kroner knyttet til utvikling av kjernejournal, som skal være en pasientjournal som følger pasienten på tvers av helsesektoren.

– Fra regjeringens side ser vi det som særlig viktig at det blir etablert en nasjonal kjernejournal og at den nasjonale helseportalen helsenorge.no blir videreutviklet, sier Strøm- Erichsen.

Styrker fastlegeordningen

Det er foreslått 50 millioner kroner til å styrke fastlegeordningen. Fastlegeforskriften skal dessuten revideres. Det vil bli vurdert å presisere fastlegenes listeansvar og å innføre nasjonale kvalitets- og funksjonskrav med tilhørende rapporteringskrav til fastlegevirksomhet, skriver departementet i en melding.

– Formålet er at fastlegene skal ta et mer helhetlig ansvar for tjenestene til innbyggerne på sin liste og være mer proaktive i sin oppfølging, i tråd med målene i samhandlingsreformen. De aktuelle endringene i fastlegeforskriften, sammen med andre virkemidler i reformen, vil øke behovet for fastleger i årene fremover. Disse 50 millioner kronene er et første steg i vårt arbeid med å få til dette, sier helseministeren.

Langsiktig omstilling

Samhandlingsreformen skal innføres gradvis, og 1. januar 2012 er begynnelsen på en langsiktig omstilling, påpeker departementet.I reformen legges det opp til at den forventede veksten i befolkningens behov for helse- og omsorgstjenester i størst mulig grad må finne sin løsning i kommunene.

– Derfor innfører vi økonomiske virkemidler som skal gjøre det lønnsomt for kommunene å forebygge mer og bygge opp egne tilbud. Blant tiltakene er kommunal medfinansiering på 20 prosent, kommunal betalingsplikt for utskrivingsklare pasienter og plikt (fra 2016) for kommunene til å ha et døgntilbud for øyeblikkelig hjelp, sier Strøm- Erichsen.

Til oppfølging av dette i 2012 foreslås blant annet å overføre om lag 5,6 milliarder kroner fra regionale helseforetak til kommunenes rammetilskudd på Kommunal- og regionaldepartementets budsjett. (ANB)

Annonse
Annonse