JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forskningsfondet legges ned

Avkastningen fra fondet overføres til ordinær bevilgning på statsbudsjettet.

simen@lomedia.no

Forskningsfondet, som ble opprettet i 1999, foreslås lagt ned i statsbudsjettet for 2012. Målet med fondet var å sikre langsiktighet og kvalitet i norsk forskning.

Regjeringen forslår nå at avkastningen fra Forskningsfondet blir overført videre som en ordinær bevilgning, med egne poster på statsbudsjettet. Fondets egenkapital på 80 milliarder kroner blir ført tilbake til statskassa.

– Renteusikkerhet

Begrunnelsen for å legge ned fondet, er at en lav rente ikke skal redusere forskningsbevilgningene framover. Avkastningen på kapitalen baserer seg på renta på statsobligasjoner med tiårig løpetid.

– Fondet for forskning og nyskapning har gitt viktig drahjelp til norsk forskning i mange år. Nå skaper fondets innebygde svakheter store problemer for forskningsbevilgningene på grunn av lavere rente, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland i en pressemelding.

Ifølge departementet ville avkastningen av innskudd som får ny rente i 2012, med dagens rente, gått ned med over 650 millioner kroner.

– Vi kan ikke la rentenivået bestemme hvor mye vi skal investere i forskning, sier Aasland.

Økt finansiering av forskning

Kunnskapsdepartementet anslår at forslaget til statsbudsjett gir en samlet offentlig finansiering på rundt 25,5 milliarder kroner i 2012, en økning på rundt 820 millioner kroner.

I budsjettet øremerkes 100 millioner kroner til fri prosjektstøtte. Ifølge departementet vil det utløse like mye midler hos universitetene, og derfor blir den samlede økningen på 200 millioner kroner til de beste prosjektsøknadene.

– Dette fellesløftet sikrer finansiering til de kvalitativt beste forskningsmiljøene og bidrar til forskningsmangfold, mener Tora Aasland.

Usikker på konsekvensene

I landsforeningen NTL Forskningsinstitusjonene er man usikker på hva nedleggelsen av Forskningsfondet vil bety i praksis.

Leder Pål Kjærstad har ikke skaffet seg full oversikt over hvordan det vil slå ut. Men han forteller at NTL Forskningsinstitusjonene i utgangspunktet var skeptiske til en fondsordning som i stor grad ble påvirket av renten.

Skuffet over manglende satsing

Det landsforeningens leder er mest opptatt av, er det han mener er manglende satsing på forskning.

- Det som bekymrer mest med dette budsjettet er at det ikke er noen særlig økning i bevilgningene til forskningsinstitusjonene, sier Kjærstad.

At Regjeringen ikke klarer å følge opp løftene i Soria Moria om at bevilgningene til forskningssektoren skal være tre prosent av brutto nasjonalprodukt, skuffer Kjærstad.

- I budsjettet for 2012 utgjør det 0,92 prosent. Jeg vil ikke si at det satses på forskningssektoren, fastslår han.

- Men det kom ikke som en overraskelse. Det har stått på stedet hvil de siste årene, uavhengig av regjering, mener Kjærstad.

Annonse

Flere saker

Annonse