JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stramt for Kriminalomsorgen

Statsbudsjettet gir ingen økning til driften av Kriminalomsorgen. – Skuffende, mener Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).

yngvil.mortensen@lomedia.no

Tallene i årets statsbudsjett for driften av fengsler og friomsorgskontorer ser langt vakrere ut enn de er. Sammenlignet med driftsbudsjettet for 2011, «øker» det med 73,5 millioner kroner til 3,4 milliarder kroner.

NFF-leder Geir Bjørkli noterer seg at «økningen» er inkludert pris- og lønnsjustering, som utgjør mer enn de 73,5 millionene.

Det betyr ingen friske midler til driften, ingen flere ansatte i Kriminalomsorgen.

– Det er et veldig svakt budsjett, et av de svakeste jeg har sett, sier Bjørkli.

– Må få konsekvenser

– Det framlagte budsjettet betyr at aktiviteten i Kriminalomsorgen må justeres ned. Det må raskest mulig fattes beslutninger om hva Kriminalomsorgen ikke skal gjøre i 2012, sier NFF-lederen.

NFF har ved en rekke anledninger vist til konsekvensene av høyt aktivitetsnivå samtidig med at det ikke er penger til å dekke opp alle tjenestepostene.

– Minimumsbemanning er for mange hovedregelen, ikke unntaket, fastslår Bjørkli.

NFF skal allerede neste uke møte med flere politiske partier på Stortinget for å forsøke å få bedret budsjettet. Høyre er første parti ut.

Ekstra til Ila

Regjeringen vil bevilge 4,8 millioner ekstra til økt bemanning for å dekke utgifter i forbindelse med varetektsfengslingen av terrorsiktede Anders Behring Breivik på Ila fengsel.

– Det er helt nødvendig at Ila får tilført ekstra midler for å sikre tilstrekkelig sikkerhet, mener NFF.

Nybygg i Oslo

Regjeringen vil også bevilge 60 millioner kroner, over budsjettet til Fornyings- og administrasjonsdepartementet, til et nytt aktivitetsbygg i Oslo fengsel. Bygget skal etter planen være ferdig til bruk i 2013.

– Norge er det landet i Norden som har lavest tilbakefall til ny kriminalitet. Skole, arbeid og aktivisering bidrar til meningsfull soning og bedre tilbakeføring til samfunnet. Det er derfor viktig at vi får et godt aktiviseringstilbud i landets største fengsel, sier justisminister Knut Storberget.

NFF mener et nytt aktivitetsbygg er en gledelig nyhet.

Annonse

Flere saker

Annonse