JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinner for fred

Nobelkomiteen valgte med årets fredspris å rette søkelyset mot kvinner og deres muligheter til å påvirke arbeidet for fred i verden.

Tre kvinner deler prisen, som også framhever FN-resolusjon 1325.

Presis klokka 11.00 kom Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland ut av den velkjente døra på Nobelinstituttet, hvor han på engelsk kunngjorde årets fredsprisvinnere foran et stort internasjonalt pressekorps.

Fredsprisen for 2011 ble gitt til Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og den jemenittiske aktivisten Tawakkul Karman (bildet).

Da prisen ble kunngjort, hadde Nobelkomiteen bare fått varslet en av de tre vinnerne. Ifølge Jagland har komiteen bare vært i kontakt med den liberiske aktivisten Leymah Gbowee, mens de to andre har vært vanskelig å få tak i.

Kvinners rettigheter

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland sa i sin tale at prisen deles ut for deres ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet, for kvinners rettigheter til full deltakelse i arbeidet for verdensfred.

- Vi kan ikke oppnå fred i verden før kvinner har de samme muligheter som menn til å påvirke utviklingen på alle områder i samfunnet, sa Jagland.

I begrunnelsen for årets tildeling trekker Nobelkomiteen også fram FNs sikkerhetsråds resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet.

«Resolusjonen gjorde for første gang overgrep mot kvinner i krig til et internasjonalt sikkerhetsanliggende. Den understreket behovet for at kvinner blir aktører på lik linje med menn i fredsprosesser og i fredsarbeid generelt», heter det i begrunnelsen.

- Fredspristildelingen blir ikke angrepet fra en spesifikk stat slik som det gikk med prisen i fjor. Den ble anerkjent over hele verden. Jeg tror denne også vil bli anerkjent over hele verden fordi vi løfter opp et så viktig tema, sa Jagland til pressen etter kunngjøringen.

Mandag er det valg i Liberia, men Jagland gjør det klart at dette ikke har vært i komiteens tanker.

- Vi har ikke sett an hjemlige forhold. Vi må se på hvem som har gjort mest for fred og betydd mest for fred, sa han.

Jagland slo overfor pressen fast at kvinner må delta for å oppnå fullt demokrati og for å løse konflikter.

- Dette er å løfte opp et uhyrlig viktig tema over hele verden, men spesielt i Afrika, sa Jagland.

Til alle kvinner

- Denne prisen er til alle kvinner i Liberia som har kjempet mot diktatur og for fred, sier en av vinnerne av Nobels fredspris, Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf.

I et intervju med CNN uttrykker presidenten stor glede over prisen hun fredag ble tildelt sammen med to andre kvinner, for deres kamp for demokrati og kvinners rettigheter.

- Vi hadde ikke vært hvor vi er i Liberia uten alle de kvinnene som sto ute i sol og regn og kjempet for fred og demokrati. Denne prisen er til dem, sier Johnson-Sirleaf.

Tredelt pris

Ellen Johnson-Sirleaf (72) er Afrikas første demokratisk valgte kvinnelige president. Hun har vært en pådriver for å gjennomføre resolusjon 1325 i Liberia. Johnson-Sirleaf har også vært leder for FNs utviklingsprogram i Afrika og har vært med på granskingen av folkemordet i Rwanda.

Leymah Roberta Gbowee (bildet) er direktør for Women Peace and Security Africa. Hun organiserte fredsbevegelsen som bidro til president Charles Taylors fall og avslutningen på borgerkrigen i 2003.

Tawakkul Karman er en 32 år gammel aktivist fra Jemen, som både før og under den arabiske våren har spilt en ledende rolle i kampen for kvinners rettigheter, demokrati og fred i Jemen.

Forrige gang fredsprisen ble gitt til en kvinne var i 2004, da miljøforkjemperen Wangari Maathai fra Kenya fikk den. Og året før gikk den til iranske juristen og menneskerettsforkjemperen Shirin Ebadi. Med årets vinner har dermed tre av de ti siste fredsprisene gått til kvinner.

Til ungdommen

Tawakkul Karman dedikerer prisen til unge demokratiforkjempere i den arabiske våren.

- Dette er først og fremst en seier til ungdommen. Vi er her for å vinne vår frihet og verdighet, helt og totalt. Vår ungdomsrevolusjon kjemper for fulle rettigheter, sier den nybakte fredsprisvinneren til TV-kanalen Al Jazeera.

Den jemenittiske aktivisten og demokratiforkjemperen sier at hun vil fortsette kampen for et demokratisk og moderne Jemen «inntil alle rettigheter er vunnet».

- Dette er en seier for demonstrantene i Jemen, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse