JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klart for den store tariffdebatten

I dag åpner Fellesforbundets landsmøte. Tariffreform, EUs vikarbyrådirektiv og slanking av forbundsledelsen ventes å bli blant de heteste temaene.

einar.fjellvik@lomedia.no

En av debattene som ventes å prege landsmøtet sørget forbundsleder Arve Bakke for å sette i gang allerede i forrige måned.

– Vi trenger å reformere hele tariffsystemet, sa Bakke i et intervju med LO-Aktuelt.

– I dag er tariffsystemet bygd på horisontale avtaler. Det vi trenger er vertikale avtaler, mente forbundslederen.

Kort sagt vil en overgang til vertikale tariffavtaler si at alle yrkesgrupper i en bedrift, unntatt ledelsen, er omfattet av den samme tariffavtalen. Systemet er utbredt i offentlig sektor, men lite brukt i privat sektor.

LES OGSÅ:Arve Bakke krever tariffreform

Heftig debatt

Utspillet vakte umiddelbart storm blant funksjonærforbund i og utenfor LO.

– Jeg er stygt redd for at det vil bli en splittelse i LO, lød kommentaren fra HK-leder Sture Arntzen, mens Unio-leder Anders Folkestad anbefaler Bakke å ta inn over seg at den tradisjonelle industriarbeideren får stadig mindre betydning for norsk økonomi.

LES OGSÅ: Frykter splittelse i LO

Også fra de store ingeniørorganisasjonene Nito og Tekna var reaksjonene blankt avvisende.

Bakke fikk derimot helhjertet støtte fra lederen i fagforbundet Industri Energi, Leif Sande.

– Det er bakstreversk og reaksjonært å tviholde på horisontale avtaler i arbeidslivet, hevdet han.

LES OGSÅ: Sande mener framtida er vertikal

Mandag blir temaet satt under debatt på landsmøtet med Arve Bakke, Roar Flåthen og Fagforbundets Jan Davidsen som innledere.

Kamp om vikardirektiv

Innen 5. desember må Norge enten godta EUs direktiv om vikarer eller bruke reservasjonsretten.

Mange frykter at direktivet vil åpne for stadig mer utstrakt bruk av arbeidskraft som leies inn via bemanningsbyråer, og det er sendt inn en rekke forslag til landsmøtet om at Fellesforbundet må si nei til direktivet.

LES OGSÅ: Duket for direktivkamp

Færre i toppledelsen

Et tredje tema som garantert vil skape debatt er forslaget om å redusere toppledelsen i forbundet fra 12 til 7 personer. Allerede lørdag og søndag skal landsmøtet behandle de forslagene til endringer i vedtektene so mer nødvnedige for å gjennomføre omleggingen. Blir forslagene vedtatt, blir det valgkomiteens oppgave å finne ut hvilke personer som får fortsette i ledelsen og hvem som må overføres til andre oppgaver. Valgkomiteen legger fram sin innstilling tirsdag kl 13.

LES OGSÅ: Sjuerkabal på toppen

Annonse

Flere saker

Annonse