JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fantastisk pris

– Dette er en fantastisk pris til tre modige kvinner, sier stortingsrepresentant Marit Nybakk (Ap), som var med å foreslå to av dem.

Stortingsrepresentant Marit Nybakk (Ap) er svært glad for at årets fredspris gikk til nettopp Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf og fredsaktivisten Leymah Roberta Gbowee.

Nybakk, Line Henriette Hjemdal (KrF), Sonja Irene Sjøli (H), Gina Barstad (SV) og Inga Marte Thorkildsen (SV) foreslo de to fredsprisvinnerne fra Liberia, slik Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) skrev i februar.

Fred og utvikling

Nybakk påpeker at tildelingen er en viktig anerkjennelse av FNs resolusjonen 1325 om kvinner, fred og sikkerhet.

– Men først og fremst er dette en anerkjennelse av to sterke afrikanske kvinner som har bidratt til å få slutt på borgerkrigen i Liberia og som har sikret fred og utvikling i landet etterpå, sier Nybakk til ANB.

Hun understreker at de to kvinnene for mange kvinner verden over er et stort symbol på at det er behov for kvinner som endringsagenter for fred og utvikling.

– Denne prisen er en erkjennelse av at vi må ha kvinner med hvis vi skal skape fred, og de er også satt fokus på overgrep som skjer mot kvinner i krig. Ellen Johnsen- Sirleaf har spilt en stor rolle for å implementere resolusjonen i sikkerhetsrådet om kvinner, fred og sikkerhet, påpeker Nybakk.

Fare for eget liv

Hun synes også det er gledelig at Nobelkomiteen har gitt prisen til Tawakkul Karman.

– Det gir et kraftfullt signal om at når demokratiet skal bygges etter den «arabiske våren», så skal kvinnene være med, sier Nybakk.

– Hun har med fare for sitt liv stått opp for demokrati og fred i Jemen. Denne tildelingen er helt og fullt i Nobels ånd, og svært gledelig, sier Nybakk.

Vil møte vinnerne

– Så er det vel også ekstra hyggelig at prisen går til de kandidatene dere nominerte?

– Ja, det er ekstra moro, og det er vi stolte over. Først leste Thorbjørn (Jagland, journ.anm) opp navnet på Ellen Johnson-Sirleaf. Da han også leste navnet på den liberiske kvinneaktivisten som vi har nominert, var det veldig sterkt, sier Nybakk, som satser på å få møte fredsprisvinnerne når prisen skal deles ut i Oslo 10. desember. (ANB)

Annonse
Annonse