JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Møtet Roar og Jens må lytte til

Når Fellesforbundet avholder landsmøte, må både LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg spisse ørene.

bjorn.erik.dahl@anb.no

I tillegg til hos Fagforbundet, ligger nemlig mye av makta i fagbevegelsen og LO-familien hos nettopp hos industrigutta i det mektige Fellesforbundet, under ledelse av Arve Bakke. Han tar gjenvalg uten motkandidater under landsmøtet som ble åpnet fredag. Selve åpningen var en storstilt seanse i Operaen, med en overdådig teateroppsetning om motsetningene mellom kapitalkreftene og fagbevegelsen.

Og det mangler ikke på spennende saker under landsmøtet de kommende dagene.

Omstridt tariffreform

Reaksjonene har strømmet på etter at Arve Bakke i et intervju med ANB lanserte en ny reform om vertikale tariffavtaler. Det betyr at alle på bedriften, unntatt ledelsen, skal omfattes av én og samme tariffavtale. I dag er det ikke slik i industrien, avtalene er såkalt horisontale, og gjerne mange i antallet. Bakke avviser at reformen foreslås for å få alle inn i Fellesforbundet eller forbundets avtale på den enkelte arbeidsplass. Fredag inviterte han med også forbund utenfor LO i slike vertikale tariffavtaler.

Sterke fellesskap

– Vi trenger sterke fellesskap i et arbeidsliv med stadig større utfordringer, sa Bakke under sin landsmøtetale fredag.

– Jeg er helt overbevist om at også grupper utenfor LO og funksjonærgruppene vil se nytten av dette. Også forbund utenfor LO kan stå i samme tariffavtale på den enkelte bedrift, ifølge Bakke.

Forslaget blir et av de heteste temaene under Fellesforbundets landsmøte, før det ventelig blir et hovedtema på LO-kongressen i 2013.

Videre er det ventet høy temperatur også når EUs nye vikarbyrådirektiv og framveksten av vikarbyråer skal diskuteres.

Sosial dumping

Arve Bakke inviterte under sin åpningstale arbeidsgiverne til å være med i kampen mot sosial dumping. Blant annet ved å videreutvikle allmenngjøringen av tariffavtalene.

Bakke advarte også mot den dramatiske situasjonen i verdensøkonomien. Han la til at han setter pris på at statsbudsjettet etter hans syn tar hensyn til både kronekurs og sysselsetting.

Mintes ofrene fra 22. juli

Det var en sterkt beveget Arve Bakke som også mintes ofrene fra 22. juli.

– Det var et angrep på verdiene vi står for. Det er ufattelig at noen kan skyte ungdommer fordi de er politisk engasjert, sa Bakke.

Fellesforbundet mistet selv tillitsvalgte og medlemmer 22. juli.

– Vi hadde ingen å miste, slo Bakke fast, og lovte at Fellesforbundet skal støtte AUFs gjenoppbygging av Utøya.

Stort oppmøte

Fellesforbundet holder sitt landsmøte i Oslo i perioden fredag 7. til onsdag 12. oktober. Dette er det sjette ordinære landsmøtet i forbundet og som vanlig foregår hovedforhandlingene i Folkets Hus i Oslo.

Mellom 700 og 800 mennesker vil delta på Fellesforbundets landsmøte i Oslo. 470 av disse har stemmerett. (ANB)

Annonse
Annonse