JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Forslagene strømmer inn

Valgkomiteen som skal innstille ny ledelse startet arbeidet fredag ettermiddag. – Kvinneandelen i ledelsen er viktig for komiteen, sier leder Kåre Leira.

Allerede få timer etter at landsmøtet åpnet, samlet valgkomiteen seg til sitt første møte. Leder for komiteen Kåre Leira, som sitter i forbundsstyret på 22. året. Han har bakgrunn fra Norske Skog i Skogn. Det er tradisjon i forbundet at valgkomiteen ledes av et avtroppende medlem i forbundsstyret, og at vedkommende har lang fartstid.

Kåre Leira sier til magasinett.org at det allerede er kommet inn mange forslag til personer i ulike verv i forbundet.

– Det er vanlig at det kommer inn veldig mange forslag til valgene, sier Leira.

Hemmelighold

Men valgkomiteens arbeid er omgitt av stort hemmelighold, og landsmøtet får ikke presentert listen med navn før etter lunsj tirsdag. Da legges innstillingen ut på representantenes plasser - med låste dører så ingen får smugkikke.

Det som er helt sikkert er at valgkomiteen skal komme med forslag til disse vervene:

– Toppledelsen

– Forbundsstyret

– Representantskapet

– Fellesforbundets representanter i LOs representantskap

Med unntak av leder Arve Bakke som har signalisert at han tar gjenvalg er det meste åpent. Det kompliserer valgkomiteens arbeid at det ligger inne en rekke forslag til ny ledelsesstruktur som landsmøtet skal ta stilling til. Dersom forslagene som har fått godkjentstempel i representantskapet går gjennom skal toppledelsen reduseres fra 12 til 7. Den nye ledelsen skal bestå av leder, nestleder og fem forbundssekretærer. Dermed forsvinner dagens verv som andre nestleder, førstesekretær og hovedkasserer - og antallet forbundssekretærer reduseres. I tillegg er det forslag om å øke størrelsen på forbundsstyret.

– Dermed må vi avvente hva det ender med før vi kommer med våre forslag. Vi har satt av god tid til møter, og tar den tiden vi trenger, sier Leira.

Han legger til at forbundet både har og tar ansvar for de som blir "overtallige" når antallet i den politisk valgte ledelsen reduseres.

Ingen kronprinser

Når neste landsmøte opprinner vil Arve Bakke være for gammel til å velges på ny. Dermed spekuleres det i om valgkomiteen denne gangen også skal lete etter forbundets neste leder - i og med at det er vanlig at en forbundsleder har erfaring fra toppledelsen.

– Det er først og fremst dagens ledelse vi skal innstille til. Samtidig er det naturlig at vi tenker i den retning. Men vi utpeker ingen kronprinser eller kronprinsesser, sier Leira.

– Hvis toppledelsen blir 7 personer, hvor mange kvinner bør den ha?

– Vi har ønske om en god del kvinner, men jeg vil ikke tallfeste dette. Kvinnerepresentasjon er viktig både for komiteen og for landsmøtet, sier Kåre Leira.

Annonse

Flere saker

Annonse