JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie-revolusjon i bygg

Gigantene innen byggebransjen i Oslo-området har nå langt færre ansatte enn de største bemanningsbyråene, viser fersk rapport.

eline@lomedia.no

Høsten 2011 har de ti største bemanningsselskapene til byggebransjen i Oslo og Akershus doblet utleide arbeidstakere siden bunnåret i 2009. Nå har de seks største på bemanning dobbelt så mange bygningsarbeidere som de seks største entreprenørene.

Tallene kommer fram i en rykende fersk rapport fra De Facto Kunnskapssenter for fagorganiserte, laget på oppdrag fra fem fagforeninger i Fellesforbundet i Oslo og Akershus. Rapporten griper direkte inn i det som på landsmøtets åpningsdag ble omtalt av forbundsleder Arve Bakke som den aller største utfordringen fagbevegelsen står overfor: kampen mot løse og uorganiserte arbeidsforhold - og mot sosial dumping.

Sjokktall

- Resultatene var et sjokk også for oss, sier Petter Vellesen, leder i Oslo bygningsarbeiderforening.

Han sier at det er veldig viktig å få konkrete tall på bordet, for slik å kunne få en felles virkelighetsforståelse av hvordan bransjen er i full oppløsning som følge av innleieboomen.

- Vi ser at deler av arbeidsgiversiden i NHO bagatelliserer innleieomfanget, og sier at det ikke er noe å mase med, sier Vellesen.

Etter finanskrisa

Boye Ullmann, landsmøterepresentant fra Oslo Rørleggerforening, forteller at fagforeningene selv har bidratt til rapporten med å være fysisk ute på byggeplassene og telle.

Et av hovedfunnene i De Facto-rapporten er at byggevirksomheten nå har tatt seg opp til gamle høyder, men at de ansatte som mistet jobben da finanskrisa slo til ikke erstattes. I stedet satser byggentreprenørene på innleie når ordrebøkene fylles opp.

Det er forholdene i de seks selskapene Veidekke, Skanska, Selvaag Bygg, AF-Bygg, NCC og Peab som er undersøkt. Disse seks hadde 1125 ansatte i 2007, mot 805 i 2011. I samme periode har de største bemanningsselskapene økt fra 890 til 1854. De største her er Workshop, Nordisk Håndværk, CBA Fagformidling og Adecco Bygg.

- Vi ser veldig tydelig at finanskrisa ble en brekkstang for å kvitte seg med fast ansatte, sier Boye Ullmann.

- De innleide kommer helt klart til fortrengsel for fast ansatte, supplerer Vellesen. Han mener det ikke kan være noen tvil om at det oftere er ulovlige og uryddige forhold i innleiebedriftene. Mange av dem har verken tillitsvalgte eller tariffavtale.

Bildet er imidlertid ikke entydig. Veidekke og Skanska har beholdt et stabilt antall fast ansatte, mens de fire andre har nær halvert sin faste stab.

Bransje i utforbakke

Den økende bruken av innleie undergraver etter Vellesen og Ullmanns mening hele byggebransjen som en høykompetent bransje. De viser blant annet til at antall opptatte lærlinger er nede i rundt 4500 i året - mens behovet for nye fagarbeidere er nesten dobbelt så stort.

"De kortsiktige løsningene, med å leie inn stadig mer utenlandsk arbeidskraft via bemanningsselskapene, tapper bransjen for kompetanse og gjør den stadig mer sårbar", heter det i rapporten.

- Innleien fører oss vekk fra høykompetanse og over til lavkostnad og lavkompetanse, sier Petter Vellesen.

- Vårt mål er å unngå en kuwaitisering av norsk byggebransje, sier Ullmann.

Ønsker allianse

Foreningene bak De Facto-rapporten håper at rapporten kan bidra til å skape en enighet om at det er prekært å komme den eksplosive veksten i bemanningsbyråene til livs.

- En synliggjøring av problemet skal berede grunnen for at tillitsvalgte settes i stand til å jobbe for flere faste ansettelser, sier Boye Ullmann.

De ønsker også å jobbe for allianser med arbeidsgiversiden i de tilfellene der det står for seriøsitet - blant annet innen fagopplæring.

Annonse

Flere saker

Annonse