JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avstand i nord, avstand på landsmøtet

Stor avstand er lik større utfordringer. Det har ikke Fellesforbundet forstått, mener representantene fra de nordligste fylkene.

randi@lomedia.no

erlend.angelo@lomedia.no

Flere av avdelingene fra Nordland, Troms og Finnmark mener Fellesforbundet ikke forstår seg på de store avstandene – og dermed utfordringene – avdelingene ute i distriktene møter.

Under landsmøtet var det dårlig stemning blant mange av representantene fra disse møtene.

– Å drive oppsøkende virksomhet når man har en reisevei på 35 mil, det er ikke enkelt, sier Rune Pettersen.

Går i minus

Han jobber som organisasjonsarbeider i avdeling 53, som dekker nordlige deler av Nordland og sørlige deler av Troms. Den store avstanden krever større ressurser en det representantskapet innstiller på overfor landsmøtet, mener Pettersen (se representantskapets innstilling i faktaboks til høyre).

– Vi trenger mer penger enn det representantskapet legger opp til. Det er bra at avdelingene får mer penger, men avdelingene med store geografiske avstander trenger enda mer, sier Pettersen, og viser til avdelingens forslag, som gir avdelingene 0,35 prosent, og forbundet 1,15. Bare å avholde et representantskap i avdelingen koster 100.000 kroner.

– I dag må vi bruke av egenkapitalen og oppsparte midler for få det til å gå rundt. Slik kan vi ikke fortsette, understreker organisasjonsarbeideren.

Mer demokrati!

Leif-Petter Hansen fra avdeling 74 var innom samme tema under sitt innlegg fra talerstolen. De foreslår at forbundet må dekke reisekostnader til avdelingens årsmøte.

– Det blir veldig dyrt å reise for eksempel til Tromsø om man bor i Kirkenes. Årsmøter og medlemsmøter må avholdes med medlemmene fysisk til stede. Med så lang reisevei fratar vi i realiteten vår medlemmer mulighet til å delta på møtene, mener Hansen.

Han var ikke helt med på innledningen til 2. nestleder Hans-Christian Gabrielsen, hvor nestlederen sa at Fellesforbundet er et omstillingsvennlig forbund.

– Det er for stort fokus på kontingent og penger i forbundet, og for lite fokus på demokrati og medlemsdeltakelse, mener Hansen.

Ønske oppnådd, ny utfordring

Fellesforbundet blir stadig slankere avdelingsmessig. Det gir større avdelinger med større handlingsrom. Samtidig skapes det en ny utfordring med store avstander.

– Medlemmene forplikter seg til å delta aktivt, står det i vedtektene. Men med dagens avstander og mangel på endringsvilje frarøver vi dem mulighetene til å delta, forteller Hansen.

Avdelingene fra de nordligste fylkene har kommet med en rekke forslag til tekniske løsninger, som vil gjøre det mulig for medlemmene å delta mer, uten å være fysisk til stede. Samt bedre kommunikasjonen mellom forbundet og medlemmene.

– Noe så enkelt som en webkameraløsning vil utgjøre en stor forskjell, understreker Hansen.

Strategisk viktig

Jens Ingvald Olsen, også fra avdeling 74, fulgte opp dette forslaget. Han syntes at landsmøtet var for opptatt av delegater og tillitsvalgte, og for lite opptatt av de vanlige medlemmene.

- Ifølge vedtektene er medlemmer faktisk forpliktet til å holde seg orientert og følge med i organisasjonen. Vi må ha aktive medlemmer, ellers råtner forbundet på rot. Vedtektene gjenspeiler ikke godt nok den store endringen som har skjedd i forbundets struktur siden starten, sa Olsen.

- Strategisk er dette en svært viktig oppgave for forbundet, tilføyde han.

Annonse
Annonse