JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Makstak på kontingenten nå!

Den er nærmest programfestet: Også denne gangen ble det debatt rundt tak på kontingenten. Med både klapping og buing.

erlend.angelo@lomedia.no

Egel Terkelsen fra National Oilwell Søgne var førstemann fra podiet som snakket varmt om tak på medlemskontingenten. I dag betaler alle, med noen unntak for de lavest lønte, minst 1,5 prosent av lønna i kontingent.

Forslaget ble møtt med både klapping og buing. I etterkant forsvarte flere tak-forslaget, mens andre snakket rett i mot.

– De høye lønningene kommer nettopp på grunn av fagbevegelsen. De burde vært kjempeglad for å få betale mye i kontingent. Jeg skulle gjerne betalt 100.000 i kontingent hvert år, da skulle jeg spandert en runde på hele gjengen her! sa Arne Hagen fra Telemark.

Mister medlemmer

For Terkelsen er dette et praktisk veivalg: Enten settes det et tak på kontingenten, lik det for eksempel Industri Energi har, ellers rømmer organiserte til andre forbund.

– Vi kommer til å miste eksisterende medlemmer, og vi kommer til å gå glipp av mange fremtidige medlemmer. Når man må betale 15.000 i året, blir det altfor mye for mange, sier Terkelsen til Magasinet.

I National Oilwell Søgne er nær alle av de 125 ansette organisert - etter en vertikal modell, alle hos Fellesforbundet. Mange av de ansatte reiser mye og tjener gode penger.

– Jeg har klart å holde på dem fram til nå, men det er veldig vanskelig, sier den tillitsvalgte.

Usolidarisk?

Fra talerstolen kom mange ytringer som forsvarte 1,5 prosent kontingent for alle, som en solidarisk ordning hvor alle er like mye verdt.

– Hvordan skal vi forsvare at de som har minst skal betale mest? Det blir jo realiteten om et tak settes, jeg blir forbanna! tordnet en oppgitt Katrina Anita Haugerøy Heggelund.

For Terkelsen er valget imidlertid enkelt: Taket må komme.

– Dette er ikke første gang dette forslaget fremmes, og det blir ikke siste gang om dette landsmøtet ikke vedtar et tak. Men vi gjør oss en bjørnetjeneste å sette en fast kontingent for alle. Da mister vi medlemmer, og de vi mister får fortsatt fremforhandlet sine rettigheter – uten å betale for det!

Få innsigelser

For øvrig var det få innsigelser på representantskapets innstilling til fordeling av kontingenten. De fleste reaksjonene gikk på VTA-kontingenten. Det kan dere lese mer om her.

Det var også en del reaksjoner på at grensen for fritak for kontingenten økes fra 25 til 35 års medlemskap. Den innstramminga ser ut til å falle i dårlig jord hos landsmøtet.

Representantskapets innstilling til kontingentfordeling ser dere i faktaboksen til høyre.

Annonse
Annonse