JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye takter i Folkets Hus

En ny innleieavtale for servitører er nå på plass i Folkets Hus. Avtalen stiller krav om tarifflønn. Det arbeides med en tilsvarende avtale for håndverksbedriftene i bygget.

randi@lomedia.no

Direktør Stein Skogli ved Oslo Kongressenter Folkets Hus er svært tilfreds etter et møte med Oslo Servitørforening og ISS Personalhuset, som er fast leverandør av innleid personale til servering og kjøkken.

– Vi har vært i kontraktsforhandling med vikarbyrået. Kravet fra vår side var at de skulle være villige til å samarbeide med Fellesforbundet. Dette fikk vi inn i avtaleteksten, sier Skogli.

Fikk pepper

Den nye kontrakten er kommet i stand etter at Folkets Hus fikk kraftig pepper under LO-kongressen i 2009, fordi servitører som var leid inn fra Grata, var uten tariffavtale og betalt under tariff. Magasinet har også påpekt flere ganger at håndverksfirmaer uten tariffavtale hadde oppdrag på huset. Nå er det altså en positiv utvikling i denne saken.

Skal betale tarifflønn

I avtalen heter det: ISS Personalhuset betaler lønn i henhold til gjeldende tariffavtale hos Oslo Kongressenter og forholder seg strengt til Arbeidsmiljøloven og gjeldende tariffavtale i alle berørte forhold.

– Vi har også fått lagt inn i avtalen at brudd på disse bestemmelsene er å betrakte som vesentlig mislighold, sier direktøren.

Det heter videre i avtalen at det innledes samtaler med Fellesforbundet rundt mulig etablering av tariffavtale. Skogli sier han oppfattet Personalhuset som meget seriøst. De ønsket en tariffavtale velkommen, sier han.

Servert på sølvfat

– Vi syns vi har gjort et godt stykke arbeid i denne prosessen. Ikke bare krevde vi tarifflønn og ordnede forhold. Vi krevde også at Personalhuset skulle være positive til en tariffavtale og i tillegg ta med Fellesforbundet når avtalen skulle signeres. Fellesforbundet har iallfall fått dette servert på sølvfat av oss, sier direktøren i Folkets Hus.

Positiv holdning

Nye medlemmer til Oslo Servitørforening blir trolig resultatet etter at avtalen med ISS Personalhuset nå er i boks. Og Tore Skjelstadaune, leder av Oslo Servitørforening, er godt fornøyd med den nye avtalen.

– Det ser ut til å ha skjedd noe etter at det kom ny styreleder i Folkets Hus. Iallfall er det litt andre holdninger nå, i positiv betydning, sier Skjelstadaune.

Info- og vervemøte

Det er ingen automatikk i å få tariffavtale, selv om denne avtalen med Personalhuset nå er på plass. For at det skal bli opprettet en tariffavtale, betinger det selvfølgelig at servitørene er villige til å melde seg inn i Fellesforbundet.

ISS Personalhuset vil invitere fagforeningen til et informasjonsmøte med de ansatte, og anbefale dem å bli medlem.

Vil omfatte alle

– Hvis vi får tariffavtale med dem, vil den gjelde for alle innen servering og kjøkken i ISS Personalhuset, sier fagforeningslederen. Altså ikke bare dem som leies inn til Folkets Hus.

Opplegget vil bli evaluert i etterkant av informasjonsmøtet.

Dette gjelder altså kun det innleide kjøkken- og serveringspersonalet. De som er ansatt i Folkets Hus, er stort sett medlemmer i Fellesforbundet allerede.

– Har dere noen medlemmer blant ISS-personalet i dag?

– Ingen som jeg vet om. Et problem med direktebetalende medlemmer er at vi ikke alltid vet hvor de jobber. Får vi opprettet en tariffavtale, blir det også adskillig ryddigere for foreningen å holde oversikt over medlemmene.

Også byggbedriftene

Folkets Hus har iverksatt ekstra sikringssystemer for å forhindre at en vikar har mulighet til å jobbe doble vakter. Det skal ikke skje, fastslår Stein Skogli.

Han forteller at Folkets Hus i tillegg er i ferd med å sluttføre et dokument som skal forelegges alle håndverksbedrifter som tilbyr jobb. Også dette dokumentet skal være vanntett, sier direktøren.

Annonse

Flere saker

Annonse